Home

Nieuws 889 x bekeken

Inwoners Overijssel voor schaalvergroting

Zwolle – De meeste inwoners van Overijssel staan achter schaalvergroting in de landbouw, zolang het niet ten koste gaat van het dierenwelzijn en het landschap. Wat betreft de rundveehouderij zien ze het liefst koeien in de wei staan. Dat zijn kort samengevat de uitkomsten van de enquête van Natuur en Milieu Overijssel naar het draagvlak voor de landbouw in de provincie.

Natuur en Milieu Overijssel vindt dat de veestapel in Overijssel vanwege het mestoverschot niet verder kan groeien en overhandigt daarom 10.000 ansichtkaarten aan staatssecretaris van economische zaken Sharon Dijksma. Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van het melkquotum en dierrechten.
Natuur en Milieu Overijssel polste hierover de mening van Overijssel. Ruim 600 respondenten vulden deze enquête over de landbouw van Overijssel in. Uit de enquête blijkt dat inwoners van Overijssel denken dat de consument boeren dwingt tot schaalvergroting, omdat zij zo weinig mogelijk wil betalen voor voedsel. Volgens de respondenten zijn boeren het slachtoffer van prijzenoorlogen tussen supermarkten die hen dwingen hun kosten te verlagen, omdat zij anders niet kunnen concurreren met het buitenland.
Natuur en Milieu Overijssel zegt ook te vinden dat schaalvergroting in de landbouw in theorie geen probleem hoeft te zijn. Koeien zouden 's winters in grote, lichte stallen en 's zomers als kudde in een groot gebied met een mobiele melkrobot kunnen verblijven. De praktijk is volgens de organisatie echter anders. Veel agrariërs kiezen er volgens de organisatie voor 's zomers voor hun gras te maaien en dit in de stal aan de koeien te geven.
De oplossing voor het mestprobleem ligt volgens de respondenten in het vergisten van de mest op het eigen bedrijf of op een industrieterrein. Natuur en Milieu Overijssel ziet in vergisting geen oplossing voor het mestoverschot, omdat de voedingsstoffen nog steeds achter blijven en de kringloop dus nog steeds niet sluit.

Of registreer je om te kunnen reageren.