Home

Nieuws 3583 x bekeken 1 reactie

Mestseizoen start extreem rustig

Doetinchem - Het uitrijseizoen voor drijfmest op bouwland is extreem rustig van start gegaan. In binnen- als buitenland zijn de percelen te nat. Ook het aanbod van mest is nog beperkt.

Op papier mag het seizoen van start zijn gegaan, in de praktijk beslist nog niet. De binnenlandse markt voor mest is nog heel rustig, al mag bouwland sinds 1 februari bemest worden. Grasland mag vanaf 16 februari worden bemest. De vraag naar mest van Nederlandse akkerbouwers is nog heel beperkt omdat percelen te nat zijn. Enkel hoger gelegen, lichte en drogere percelen zijn hier en daar geïnjecteerd.

Het aanbod van mest is ook nog gering. De putten zijn bij de meeste varkenshouders voor twee derde gevuld. De noodzaak om de mest nu al op de markt te brengen is er nog niet. Veel varkenshouders zijn zich nog aan het oriënteren op de mestverwerkingsplicht en wachten af tot prijzen wellicht gaan dalen. Grote veehouders hebben flink geïnvesteerd in mestopslagen waardoor de noodzaak om met de mest de markt op te gaan nog niet groot is.

De vraag van Duitse en Franse akkerbouwers naar Nederlandse mest vanuit het buitenland is ook nog nihil. Exporteurs meldden weinig orders vanuit het buitenland te hebben ontvangen. De percelen in Noordwest-Europa zijn nog erg nat. De graanprijzen waren laag vorig seizoen en dus houden de Franse akkerbouwers de hand op de knip. Dierlijke mest ondervindt concurrentie van het goedkopere kunstmest. Nederlandse mest is minder in trek in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Burgers ageren tegen de grote hoeveelheden Nederlandse mest die in de Duitse deelstaten worden uitgereden. Ook de veehouders in deze regio's kijken met argusogen naar de Nederlandse mest die de lokale mestmarkt verstoort.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.