AlgemeenNieuws

Helft EU steun bij een tiende van de bedrijven

Brussel – De Europese landbouwsteun komt voor de helft terecht bij minder dan 10 procent van de bedrijven. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Europese Commissie.

De Europese Unie betaalde in 2012 bijna 41 miljard aan directe steun aan boeren en tuinders. Daarvan was 92 procent ontkoppeld van agrarische productie.

Ongeveer 70 procent van het gehele landbouwbudget in 2012 werd besteed aan directe steun aan agrarische producenten. Uit de overzichten van de Europese Commissie blijkt dat een klein deel van de producenten het merendeel van de directe steun opstrijkt. In de vijftien oudste lidstaten komt de helft van de steun terecht bij ongeveer 7 procent van de producenten. In de twaalf nieuwste lidstaten is de verdeling nog extremer: daar komt de helft van de steun terecht bij minder dan 3 procent van de producenten.

In 2012 waren er in de 27 Europese lidstaten 4,9 miljoen agrarische producenten die in aanmerking kwamen voor directe steun. Gemiddeld kregen ze 5.444 euro. Acht op de tien ondernemers ontving minder dan 5.000 euro, 0,4 procent van de ondernemers meer dan 100.000 euro.

De Europese Commissie legt uit dat de inkomenssteun vooral is bedoeld om boeren te compenseren voor het verlies aan steun door het wegvallen van de prijsondersteuning. Een groot bedrijf heeft daardoor recht op meer compensatie dan een klein bedrijf. De Europese Commissie heeft voorstellen gedaan om de directe betalingen aan de grootste ontvangers af te toppen.

Het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid, waarover in juni vorig jaar een akkoord is bereikt, moet de directe steun aan boeren eerlijker verdelen, zegt de Europese Commissie.

Beheer
WP Admin