Home

Nieuws 521 x bekeken 4 reacties

'Vrouwen en jonge boeren sleutel in voedselbeleid'

Den Haag - Vrouwen en jonge boeren kunnen de sleutelrol spelen in de voedselvoorziening van de wereld. Dat zegt minister Lilliane Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking).

In een overleg met de Tweede Kamer brak Ploumen een lans voor de jonge boeren en vrouwen - met name in ontwikkelingslanden. "We moeten de landbouw meer sexy maken", aldus Ploumen.  "Een van de grote vraagstukken wereldwijd is hoe we jonge mensen in ontwikkelingslanden interesseren voor het vak van hun vaders en moeders en opa's en oma's.  Vaak wordt het als een ontwikkeling gezien dat mensen naar de stad gaan en daar achter een bureau gaan zitten."

Dat is niet terecht, vindt Ploumen. Bovendien schuilt er een gevaar in: namelijk dat de productie van voedsel niet voldoende groeit. Met duurzame innovaties liggen er volgens haar volop kansen voor jonge boeren.

Tegelijk kan ook de rol van vrouwen aanmerkelijk verbeteren. "Als vrouwen dezelfde toegang tot voedsel krijgen, dan was een groot deel van het voedselprobleem opgelost", aldus Ploumen. "We moeten investeren in de rechten van vrouwen. Meisjes moeten toegang krijgen tot agrarisch onderwijs, zij moeten hun posities in de gemeenschappen opeisen. Boeren en boerinnen moeten kunnen profiteren van eerlijke handel."

Laatste reacties

 • agratax2

  Wat is eerlijke handel? Zolang de God van de handel en de dieven dezelfde is (Griekse mythologie) heb ik weinig vertrouwen in eerlijke handel.

 • Ferm

  Als er geen bureau baantjes zouden zijn, kwamen mensen vanzelf wel terecht in de ambachtelijk banen. Je ziet het overal gebeuren, met name in het westen, dat je in de niet- ambachtelijke sector meer kunt verdienen zonder je handen vies te hoeven maken. Hier in Frankrijk dreigt een tekort aan werknemers in de mechanisatie waardoor boeren daar steeds moeilijker mee uit de voeten kunnen, tevens neemt de opvolging in de landbouw af.
  Ploumen stelt het veel te simpel voor, de politiek kan het verschil maken, ook in de eerlijke handel, maar daar branden ze liever niet de vingers aan. Iets roepen voor de bühne is veel gemakkelijker.

 • agratax2

  @Paysanne. Zou Ploumen in eerste instnatie niet praten over Ontwikkelingslanden? Hier is nl. ook een enorme Urbanisatie aan de gang en dat terwijl er in de steden geen werk is voor ongeschoolden en ook niet de mogelijkheid om eigen eten te verbouwen. Toch verlaten de jongeren huis en haard richting stad om daar tot de conclusie te komen dat het hun leven verslechtert en dan komt het >rijke< Europa in beeld als enige uitweg, terug naar het dorp en eigen eten maken is geen optie.

 • Ferm

  Zeker @agratax doelt Ploumen op de ontwikkelingslanden, maar hier gebeurt het net zo goed. Ik vraag me echter af of er geen andere factoren een rol spelen dan in te zetten op vrouwen en jonge boeren in ontwikkelingslanden. In die zin stelt Ploumen het te simpel voor. Veelal doen in die landen de vrouwen al veel het landbouwwerk en als jongeren perspectief hadden in de landbouw en bewust waren van het feit dat de stad ook lang niet biedt wat verwacht wordt, was je al een heel eind.
  Nu kan het Westen daar nog veelal de zaak negatief beïnvloeden met hun handelswaar ten koste van de plaatselijke economie daar. Jij, als globetrotter, hebt daar misschien meer zicht op dan mij, maar als ze oprecht begaan was met de mensen daar, zou ze zich hard moeten maken voor de voorwaarden voor Eerlijke Handel, in plaats van dit verhaal omdat de voedselproductie dreigt te weinig zal groeien volgens haar. De multinationals hebben nu nog steeds de macht om misbruik te maken van deze goedkope arbeidskrachten, daar ben ik bang voor en dan doe je met zo'n oproep van Ploumen zonder aandacht voor Eerlijke Handel alleen de multinationals in de kaart spelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.