AlgemeenNieuws

‘Vrouwen en jonge boeren sleutel in voedselbeleid’

Den Haag – Vrouwen en jonge boeren kunnen de sleutelrol spelen in de voedselvoorziening van de wereld. Dat zegt minister Lilliane Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking).

In een overleg met de Tweede Kamer brak Ploumen een lans voor de jonge boeren en vrouwen – met name in ontwikkelingslanden. “We moeten de landbouw meer sexy maken”, aldus Ploumen.  “Een van de grote vraagstukken wereldwijd is hoe we jonge mensen in ontwikkelingslanden interesseren voor het vak van hun vaders en moeders en opa’s en oma’s.  Vaak wordt het als een ontwikkeling gezien dat mensen naar de stad gaan en daar achter een bureau gaan zitten.”

Dat is niet terecht, vindt Ploumen. Bovendien schuilt er een gevaar in: namelijk dat de productie van voedsel niet voldoende groeit. Met duurzame innovaties liggen er volgens haar volop kansen voor jonge boeren.

Tegelijk kan ook de rol van vrouwen aanmerkelijk verbeteren. “Als vrouwen dezelfde toegang tot voedsel krijgen, dan was een groot deel van het voedselprobleem opgelost”, aldus Ploumen. “We moeten investeren in de rechten van vrouwen. Meisjes moeten toegang krijgen tot agrarisch onderwijs, zij moeten hun posities in de gemeenschappen opeisen. Boeren en boerinnen moeten kunnen profiteren van eerlijke handel.”

Beheer
WP Admin