Home

Nieuws 3944 x bekeken 13 reacties

Rabobank legt duurzaamheidslat hoger

Utrecht – Rabobank legt de duurzaamheidslat voor zichzelf maar ook voor ondernemers hoger.

Dat blijkt uit de strategische nota 'Samen Duurzaam Sterker', waarin het duurzaamheidsbeleid richting 2020 is uitgetekend. Koplopers op het gebied van duurzaamheid krijgen voorrang bij financiering en Rabobank verdubbelt de omvang van de dienstverlening aan koplopers.

Duurzaamheid wordt volgens de nota nog nadrukkelijker integraal onderdeel van de dienstverlening, dus ook kredietverlening, binnen en buiten Nederland. De coöperatieve bank zet volgens de nota in op versnelling van duurzame landbouw en voedselvoorziening en het versterken van de vitaliteit van gemeenschappen. Met advies, maar ook met geld.

De impact van Rabobank is in potentie bijzonder groot. Het binnenlands retailbankbedrijf van Rabobank had halverwege 2014  €28,7 miljard in de agrarische sector uitstaan. De bank claimt in het agrarisch MKB een marktaandeel van 85 procent.

Het is volgens Berry Marttin, lid raad van bestuur van de Rabobank, niet alleen een ideologische keuze: duurzaamheid is essentieel voor het lange termijn succes van bedrijven, gemeenschappen, landbouw en voedselvoorziening." Klanten maken het verschil, aldus de Braziliaan. Rabobank kondigt aan nieuwe producten en diensten te lanceren voor duurzame bedrijven.
Rabobank belooft transparantie te verschaffen over het percentage van de financieringen dat tijdelijk niet aan het duurzaamheidsbeleid van de bank voldoet, waarom dat zo is, wat hieraan wordt gedaan en hoe het percentage ontwikkelt. De bank wil bijdragen aan rondetafelgesprekken voor verduurzaming van agrarische waardeketens, waarbij agrariërs, bedrijven en ngo's inbreng hebben.
De bank, die altijd heeft benadrukt geen ketenregisseur te willen zijn, zegt via themabijeenkomsten, sociale media en virtuele netwerk een platform te willen bieden aan koplopers en kennisnetwerken en zo klanten helpen hun beleid aan te scherpen en risico's in de keten te delen. Daarnaast introduceert Rabobank de 'klantfoto', een jaarlijkse duurzaamheidsanalyse.

Laatste reacties

 • haam

  Een braziliaan die het over verduurzaming van de landbouw heeft , tja we weten allemaal wat ze daar mee bedoelen in brazilie.

 • Zuperboer

  Wat een gepapegaai zonder visie en eigen mening van zo'n 'geleerde' man: '' duurzaamheid is essentieel voor het lange termijn succes van bedrijven, gemeenschappen, landbouw en voedselvoorziening'. Hij zou toch zelf moeten kunnen beredeneren dat investeringen in de toekomst in principe van zichzelf altijd duurzaam zijn omdat de investeerder er gedurende een zekere tijdsspanne optimaal van wil kunnen profiteren. De Rabobank zou zich moeten inzetten voor voedselzekerheid en voedselkwaliteit. Show voor de buhne past een boerenbank niet en zeker niet in deze tijden van snoeien en strategisch investeren. Maar sinds de triple A verloren is meent de RABO zich met dit soort one-liners te kunnen redden....Op weg naar het volgende schandaal dat de zo zekere status uit het verleden nog onbereikbaarder zal maken.

 • info36

  Nationaliseren die handel. Ze zijn niet bekwaam dat ze nog zelfstandig zijn.

 • Elevage

  duurzaam is het sausjeswoord van dit moment.

 • brabantsduitserke

  duurzame varkenhouderij financieren zonder fatsoenlijk winst, swetsverhalen koop je niks voor. Ze zouden voor kwaliteit tegen laagste kostprijs moeten gaan.

 • John*

  duurzaamheid = lange termijn investeringen = agrarisch

  Rabobank is al duurzaam genoeg

 • Ferm

  Bij de SP hebben ze zoiets als een minimumloon. Wat je meer verdient draag je af aan het partij/algemeen belang. Als de Rabobank bobo's dat nou ook zouden doen, zou ik zeggen: ze zijn duurzaam bezig. Want wat is duurzaam: met respect voor milieu en dier? Maar in dat rijtje hoort de boer zo langzamerhand niet meer in thuis. Die staat daar straks in zijn hemd alleen maar ten dienst van die duurzaamheid, uitgebuit door de imagobussiness.

 • farmerbn

  Banken die boetes krijgen moeten stil zitten en niet kakelen over duurzaamheid. Als er iemand is die bewezen heeft niet duurzaam te handelen dan is het de rabo wel. Een schande!

 • simpel boerke

  Duurzaam is een niets zeggend woordje aan het worden. Het wordt te pas en onpas gebruikt, vergelijkbaar met het woord 'turbo' dat een aantal decennia geleden veel gebruikt werd.

 • kuiken007

  denk dat de berekening van 85% al wel een paar jaartjes is geleden

 • piethermus1

  De enige beroepsgroep die per definitie duurzaam is, omdat zij zuurstof en energie aan het milieu toevoegen, zijn de landbouwers en dan m.n. die in de plantaardige sectoren. Alle andere economische en maatschappelijke sectoren verbruiken zuurstof en energie. Het is dus vreemd dat mensen die hun mond vol hebben over duurzaamheid, maar zelf enkel zuurstof en energie verbruiken, landbouwers die zuurstof en energie leveren aan de maatschappij de maat nemen. Een dergelijk houding van zuurstof- en energieverbruikers t.o.v. landbouwers is onethisch en arrogant te noemen. Ik denk niet dat dergelijke onethische mensen zichzelf als onethisch zullen betitelen.

 • Jongman

  Rabobank wil draagvlak onder de consument. De ander banken zullen snel volgen. Tijden zijn veranderd dus de kritiek ook!

 • agro1

  hoezo, rabo een boerenbank? volgens eigen zeggen misschien, maar wie gelooft nu een bank? elke, nou ja..., elke... politicus is nog betrouwbaarder. hoewel..de banken en de politiek zijn even failliet......

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.