Home

Nieuws 4670 x bekeken 8 reacties

Oudste familiebedrijf is van 1593

Utrecht - Het oudste agrarische gezinsbedrijf in Nederland is 421 jaar oud. Dat werd bekend gemaakt op het symposium van het NAJK met als thema 'Van traditie naar ambitie'.

De zoektocht naar het oudste gezinsbedrijf was een samenwerking van onder meer Hogeschool Windesheim en het NAJK. Zij riepen begin dit jaar bedrijven met een lange historie op om mee te doen aan het project 'Boer zoekt roots'. 133 meldingen kwamen binnen, 13 bedrijven bleken te dateren van vóór 1700.

Het alleroudste bedrijf stamt uit 1593. Het betreft een melkveebedrijf in Laren (Gld.) met veel aandacht voor fokkerij. Het bedrijf is de bakermat van de internationaal bekende Tulipe koeien.

De huidige eigenaren zijn Steven Vrielink (39) en Annemarie Olsman (37). Er zaten niet altijd al Vrielinks op het bedrijf. Aanvankelijk woonden er Hiddinks. In 1827 trouwde Egberdina Hiddink met Jan Vrielink en zo veranderde de familienaam. De bedrijfsnaam is echter onveranderd gebleven: Erve Hiddink. De boerderij is nooit verplaatst en onafgebroken als agrarisch bedrijf in gebruik geweest. Dat was een voorwaarde die de jury stelde.

Kijkje op het bedrijf van de winnaar
Bekijk de video van Vrielink en van de negen andere kandidaten voor de titel oudste agrarische familiebedrijven op www.boerderij.nl/familiebedrijf.

Steven Vrielink en Annemarie Olsman vertelden in 2009 in Boerderij over wat samen wonen en werken op hetzelfde erf met hun relatie doet.

Ook deed dierenarts Olsman in het kerstnummer van Boerderij in 2013 uit de doeken hoe ze met Boerderijhonden om gaat.

Laatste reacties

 • geen boer

  interessant. Krijgen we misschien ook een keer een wat meer uitvoerige geschiedenis van dit bedrijf? Het is tenslotte uitgezocht.

 • abtje

  Het bedrijf is nooit verplaatst.
  Moet je maar net geluk hebben dat door de eeuwen heen er nooit een spoor of water weg of een weg doorheen moest.
  Of dat er huizen, industrie of natuur moest komen.
  Dat is in dit land inderdaad heel bijzonder.

 • Kaiser

  Ons bedrijf dateert van voor 1500. Nadien echter wel in bezit geweest van 5 verschillende families.

 • agro1

  heb liever toekomst dan vergleden (geen spelfout). do not look back, because there is nothing there.

 • aqwzsx12

  en mijn bedrijf, 't ja het startte met een houten kastee rond de jaren 1000l, daar gaat de geschiedenis terug tot de gekende datum van 1335...

  vandaag nog boerderij met hotel accomodatie, morgen...??

 • boertinus

  Bij ons thuis is het bedrijf al gevestigd sinds 1673 op de zelfde plaats. Het is al die nog mogelijk geweest om de familienaam door te geven Plus dat het beroep vader op zoon altijd nog als akkerbouwer is weten blijven te bestaan. Vind dat je op zulke familiaire feiten best trots mag wezen, al zeg ik het zelf.

 • essink-diepenmaat

  er zijn bedrijven die nog veel langer bestaan

 • reurslag

  Ons familiebedrijf werd al in 1500 genoemd en is ook vermeld aan de heren en dames onderzoekers. Maar daarbij heb ik ook vermeld dat er in geesteren GLD er minimaal 4 boerderijen zijn die voor 1000 jaar geleden al genoemd en ingekleurd in kaarten werd als boerderij en waar nu nog door dezelfde familienaam actief geboerd wordt. Als de heren en dames van een onderzoeksteam niet actief iets wil onderzoeken en alleen een enquête als referentie wil gebruiken is
  men bezig met een uitermate zwak onderzoek wat geen enkele publiciteit verdiend

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.