AlgemeenNieuws

Oudste familiebedrijf is van 1593

Utrecht – Het oudste agrarische gezinsbedrijf in Nederland is 421 jaar oud. Dat werd bekend gemaakt op het symposium van het NAJK met als thema ‘Van traditie naar ambitie’.

De zoektocht naar het oudste gezinsbedrijf was een samenwerking van onder meer Hogeschool Windesheim en het NAJK. Zij riepen begin dit jaar bedrijven met een lange historie op om mee te doen aan het project ‘Boer zoekt roots’. 133 meldingen kwamen binnen, 13 bedrijven bleken te dateren van vóór 1700.

Het alleroudste bedrijf stamt uit 1593. Het betreft een melkveebedrijf in Laren (Gld.) met veel aandacht voor fokkerij. Het bedrijf is de bakermat van de internationaal bekende Tulipe koeien.

De huidige eigenaren zijn Steven Vrielink (39) en Annemarie Olsman (37). Er zaten niet altijd al Vrielinks op het bedrijf. Aanvankelijk woonden er Hiddinks. In 1827 trouwde Egberdina Hiddink met Jan Vrielink en zo veranderde de familienaam. De bedrijfsnaam is echter onveranderd gebleven: Erve Hiddink. De boerderij is nooit verplaatst en onafgebroken als agrarisch bedrijf in gebruik geweest. Dat was een voorwaarde die de jury stelde.

Kijkje op het bedrijf van de winnaar

Bekijk de video van Vrielink en van de negen andere kandidaten voor de titel oudste agrarische familiebedrijven op www.boerderij.nl/familiebedrijf.

Steven Vrielink en Annemarie Olsman vertelden in 2009 in Boerderij over wat samen wonen en werken op hetzelfde erf met hun relatie doet.

Ook deed dierenarts Olsman in het kerstnummer van Boerderij in 2013 uit de doeken hoe ze met Boerderijhonden om gaat.

Beheer
WP Admin