AlgemeenNieuws

‘Natuur en veehouderij gaan goed samen’

Wageningen – De vervlochtenheid van landbouw en natuur leidt niet tot een negatief effect op de natuur.

Tot die conclusie komt een onderzoeksteam van Alterra van Wageningen UR en de Dienst Landelijk Gebied. Het team heeft eind vorig jaar een onderzoek gepubliceerd dat was uitgevoerd naar aanleiding van een vraag van het ministerie van Economische Zaken. Het onderzoek is deze week onder de aandacht gebracht door het blad V-focus.

De onderzoekers hebben gekeken naar  een kleinschalig gebied in Noordoost-Twente van in totaal 30.000 hectare, waar binnen driehonderd meetpunten zijn gebruikt. De onderzoekers constateren dat ecologisch kieskeurige soorten die vaak erg kwetsbaar zijn voor veranderingen in het milieu in heel veel gevallen relatief dicht bij landbouwbedrijven voorkomen. “Op geen enkele manier konden we, op deze schaal en voor dit gebied, aantonen dat melkveehouderijvervlechting in dit kleinschalige landschap slecht is voor natuur. Maar ook konden we niet aantonen dat deze vervlechting essentieel is als het gaan om het voortbestaan, en natuurlijk zijn er voorbeelden genoeg dat er slechte omgevingsfactoren aanwezig waren en zijn die het voortbestaan van natuur en landschap in de weg staan”, schrijven de onderzoekers. Zij stellen dat de uitkomsten in Noordoost-Twente heel goed ook elders in het land van toepassing kunnen zijn.

Het onderzoek benadert de onderlinge relatie van natuur en veehouderij anders dan bij voorbeeld in het stikstofbeleid programmatische aanpak stikstof gebeurt. Het door onderzoeker Albert Corporaal ontwikkelde model kijkt naar de ecologische waarde van een gebied en vergelijkt dat met de omvang van de veehouderij in hetzelfde gebied.

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) zegt dat het onderzoek bewijst dat kwetsbare natuur en landbouw wel samengaan. Zij ziet in het onderzoek een bevestiging van haar eerder geuite opvattingen. Volgens Schreijer-Pierik kan op grond van het Alterra-onderzoek worden geconcludeerd dat het volkomen onterecht is dat  de overheid aan agrarische bedrijven beperkingen oplegt om Natura2000-gebieden te beschermen.

Beheer
WP Admin