Home

Nieuws 820 x bekeken

'Sneller toelaten GMO helpt onderhandelingen'

Brussel – De EU heeft een achterstand opgelopen bij het verstrekken van toelatingen voor de import van transgene gewassen. Het zou de onderhandelingen tussen de EU en Verenigde Staten over een handelsverdrag goed doen wanneer deze achterstand wordt ingelopen. Dat heeft Eurocommissaris voor handel Karel De Gucht gezegd.

Op dit moment wachten negen genetisch gemodificeerde gewasvariëteiten (GMO) op een finaal oordeel van de Europese Commissie. Het is een gevoelig punt. De VS wijst erop dat de EU zo ongeveer een laatste plaats is waar de teelt van transgene gewassen vrijwel helemaal is verboden en de import van transgene soorten extreem traag verloopt.
De Gucht wees op het punt tijdens een bijeenkomst waarin hij andere Eurocommissarissen bij praatte over de status van onderhandelingen, aldus persbureau Agra Europe. De Amerikanen staan in hun kritiek niet alleen. De Europese veevoersector heeft al in juli gewaarschuwd dat vertragingen in het toelatingsproces kan leiden tot tekorten.
De negen variëteiten die nu voorliggen zijn al goedgekeurd door de Europese voedselveiligheidsdienst Efsa. Normaliter leidt een positief oordeel van Efsa bij een politieke patstelling automatisch tot een goedkeuring door de Europese Commissie, maar deze lijkt het toelatingsproces op 'hold' te hebben gezet vanwege de controverse omtrent transgene gewassen.
De termijn voor De Gucht loopt binnenkort af. De Vlaming wordt naar verwachting vervangen door Cecilia Malmström. Ignacio García Bercero is namens de EU hoofdonderhandelaar in de besprekingen met de VS, en zei onlangs dat GMO onbespreekbaar is.

Of registreer je om te kunnen reageren.