Home

Nieuws 853 x bekeken

Royalty-conflict Monsanto in Brazilië

St. Louis – Een aantal soja-exporteurs in Brazilië is het nog altijd oneens met Monsanto over het collecteren van royalty's voor gepatenteerd Intacta RR2 Pro-zaad. Monsanto zou onderzoeken of het sojahandel kan stilleggen wanneer bedrijven niet met royalty's over de brug komen. Dat meldt de belangenorganisatie voor sojacrushers in Brazilië, Abiove.

Abiove meldde in september nog aan de telersorganisatie Aprosoja dat een deal op komst is. Monsanto zelf zegt dat 500 partijen die soja kopen van boeren bereid zijn gevonden om royalty's in te nemen, maar dat een aantal bedrijven nog weigert. Het is onduidelijk of de bedrijven die meewerken hiervoor betaald worden door Monsanto.
Brazilië is de grootste exporteur van soja wereldwijd. De patentwetgeving in Brazilië beschermt bedrijven als Monsanto, Bayer en Syngenta niet tegen boeren die zaad hergebruiken. In Brazilië is transgeen zaad pas sinds 2005 legaal en komt hergebruik van zaden veel voor. Naar schatting een vijfde van het huidige soja-areaal in Brazilië bestaat uit Intacta RR2 Pro.
In de VS, de tweede grootste exporteur, wordt gepatenteerd zaad wettelijk beschermd en is het hergebruik van zaden veel minder voorkomend. Monsanto eist daarom dat in Brazilië handelsbedrijven royalty's collecteren. Voor een andere genetisch aangepaste variant, RoundupReady soja, gebeurt dit al zo'n 10 jaar, maar met frisse tegenzin van de kant van handelaren als Cargill, Amaggi en Nidera.
In 2012 klaagden Braziliaanse organisaties, die zo'n 5 miljoen boeren claimen te vertegenwoordigen, Monsanto aan voor het illegaal collecteren van royalty's voor hergebruikt zaad. Uiteindelijk trof het bedrijf voor een onbekend bedrag een schikking met de boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.