AlgemeenNieuws

Huijbers niet langer ‘hoofdcontroleur’ Vion

Boxtel – Hans Huijbers legt de functie als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Vion Food neer. De ZLTO-voorzitter blijft wel aan als vice-voorzitter van het vleesconcern. Huijbers wordt opgevolgd door Sipko Schat, die als topbestuurder Rabobank moest verlaten vanwege de Libor-affaire.

Huijbers verlaat de functie volgens een persverklaring om meer tijd te kunnen besteden aan de doorontwikkeling van de ZLTO, de enige aandeelhouder van Vion, en zijn portefeuille duurzaam ondernemen bij LTO. Volgens bronnen had Huijbers herhaaldelijk last van de grote druk die ontstond toen Vion in ernstige financiële problemen kwam. Het besluit is bekendgemaakt tijdens een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

Topman van Vion Food Michiel Herkemij: “wij zijn Hans Huijbers zeer erkentelijk voor zijn voorzitterschap in de afgelopen jaren en waarderen zijn besluit om als vicevoorzitter aan te blijven.” Eerder noemde de ex-topman van DE Master Blenders Herkemij het echter ‘een goede vraag’ waarom bijna de hele Raad van Commissarissen is vervangen vanwege de problemen van Vion, maar de voorzitter niet.

Schat (54) werkte 25 jaar voor Rabobank. In 2006 trad hij toe tot de Raad van Bestuur van Rabobank, met afstand de grootste financier in de land- en tuinbouw. In 2013 moest Schat het veld ruimen vanwege de Libor-affaire. Medewerkers van de bank bleken te hoge en te lage interbancaire rentes die vaak bij leningen worden gebruikt te hebben doorgegeven. Schat speelde hierin geen directe rol, maar was wel eindverantwoordelijk.

Schat moest weg door druk van regionale banken; het hoofdkantoor wilde hem aanhouden. Vion bevindt zich nog in bijzonder beheer van haar financiers, waarvan Rabobank de grootste is. Vion laat zich in de verklaring niet uit over de vraag of Rabobank een rol speelde bij de aanstelling van Schat.

Vion maakt ook bekend de nieuwe Raad van Commissarissen te completeren met de aanstelling van Cees van Rijn (67) die de portefeuille financiën krijgt. Van Rijn was eerder financieel topman van Nutreco, een grote producent van premixen en speciaalvoer dat in Nederland bekend is van het merk Trouw Nutrition. Van Rijn was ook financieel eindverantwoordelijke bij Sara Lee Meats Europe en de Noord-Europese divisie van McCain.

“De bancaire achtergrond van Sipko, met een enorme ervaring in de agrarische sector, en de jarenlange ervaring van Cees in de voedingssector zijn uitermate relevant voor Vion”, aldus  Herkemij. “De benoeming van beide heren sluit naadloos aan bij de afgelopen zomer nieuw ingezette koers.”

De Raad van Commissarissen ziet er per 1 oktober als volgt uit: Sipko Schat (voorzitter), Hans Huijbers (vicevoorzitter), Toon van Hoof, Ton van der Laan, Tom Heidman, Ronald Lotgerink en Cees van Rijn.

Beheer
WP Admin