AlgemeenNieuws

En nu vooruit in Brabant

In 2020 is er in Brabant geen overlast meer door de veehouderij. Dat doel heeft het provinciebestuur voor ogen met het nieuwe veehouderijbeleid dat donderdag is gepresenteerd.

Geen klachten meer over stank en fijnstof en alle bedrijvigheid mooi verwerkt in het landschap. Bedrijfsgroei is alleen weggelegd voor ondernemers die aantoonbaar meer doen dan de wet voorschrijft. Met alleen voldoen aan de wet haal je een mager zesje op de BZV, de Brabantse Zorgvuldigheidsscore. Voor uitbreiding is minimaal een zeven nodig, onder meer te behalen met certificaten voor gezondheid en dierwelzijn.

Zo’n maatlat is een glibberig instrument. Maatschappelijk draagvlak is lastig te meten, er loert altijd het gevaar van willekeur en overgeleverd zijn aan grillen van ambtenaren en overkritische burgers. Maar na langdurige onderhandelingen met zeer uiteenlopende partijen ligt er een resultaat waarmee te werken moet zijn.

Er zijn uiteraard kritische geluiden uit de de landbouwsector. Zo staat er geen meerprijs tegenover deze inspanningen. Toch moet het oordeel positief zijn. Niet alleen ‘de markt’ is baas, de omgeving waarin je produceert kun je niet negeren. De verhoudingen op het Brabantse platteland zijn jarenlang ernstig verstoord geweest. Hier ligt een serieuze poging om aan die situatie een eind te maken. Dat verdient een welwillende houding.

Beheer
WP Admin