Redactieblog

2003 x bekeken 3 reacties

'Voortschrijvend inzicht: de commissie Nijpels'

Als Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2016 ben ik gevraagd om "mee te denken" met de commissie Nijpels.

Nu is "meedenken" een van mijn sterkste kanten. Je zou het ook regelrechte bemoeizucht kunnen noemen. Vrouwen zijn daar heel goed in. Als je zelf de top wilt bereiken, kun je het beter niet doen, en je met je eigen zaken bezig houden. Maar vooruit, de commissie Nijpels kun je ook weer niet in de steek laten.

Gewone, normale boeren

Op een zeer ongelegen tijdstip, maandagmiddag, reed ik naar Amsterdam, naar de slagerij van Brand en Levie's. Het was meteen duidelijk door wat voor bedrijven de commissie Nijpels zich liet inpeperen. De koplopers, de inventieve Willie Wortels van de landbouw, de bedrijven waar alles anders dan anders gaat. Gelukkig was er ook een collega van Vallei Boert Bewust uit de Gelderse Vallei. Dat stelde mij gerust. Dit zijn gewone normale boeren die gewoon normaal boeren. Het bijzondere aan hen is dat zij laten zien wat ze doen. Ze zijn op gezette tijden open gesteld voor burgers.

Gewoon produceren

Ik ben groot fan van Vallei Boert Bewust. Want ons bedrijf is dan wel uitblinkend in biologische landbouw, maar dat is nou eenmaal niet dé markt. Dus dat moeten we natuurlijk niet allemaal gaan doen. Dan gaat die markt ook weer kapot, en ons bedrijf er bij. We moeten produceren wat mensen vragen, en dat zijn over het algemeen de gewone producten uit gewone stallen en schuren en kassen, met gewone boeren en tuinders. Niet te duur, niet te wild, maar gewoon gewoon.

U vraagt, wij draaien

Ed Nijpels snapte dat Vallei Boert Bewust toekomst heeft. Geduldig legden Vallei Boert Bewust en ik samen uit dat er verschillende consumenten zijn, en dat wij draaien wat zij vragen. Geduldig legde ik uit dat mijn kostprijs omhoog vliegt van de productie zonder kunstmest, bestrijdingsmiddelen en mét kalfje bij de moeder. Toen kwam de liberaal in Nijpels boven: 'Een hoge kostprijs moet je terugverdienen uit de markt, anders ga je failliet.' Hij begreep het. Gelukkig maar, want als ondernemer van het jaar 2016, wil ik wel een beetje blijven ondernemen.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Respect dat een biologische boerin zo relativerend en genuanceerd is over haar eigen biologische productie.
  Geen idealisme maar realisme, daar valt dus op een serieuze manier mee te praten.

 • farmerbn

  Een liberaal snapt het maar die liberalen hebben Landbouw aan de socialisten gegeven. Kunnen ze beloven dat ze dat nooit meer doen?

 • koster

  ik ben blij dat jij in de commissie zit!

Of registreer je om te kunnen reageren.