2098 x bekeken laatste update:22 sep 2016

'De buren kunnen ons land beter zien dan wijzelf'

Conny Hop
Als de lente komt, gaat het kriebelen. 'Ons buitenterras is toe aan een nieuwe look', schrijft columnist Conny Hop. 'Zelf heb ik daar geen kijk op, dus ik vraag de hulp van een styliste'.

Er gebeurt heel wat als het voorjaar zich aandient. De zon krijgt meer kracht, alles begint weer te bloeien en te groeien en de boer is meer buiten. Alleen dit voorjaar laat dat zich allemaal een beetje op zich wachten. Kou, regen, buien, hagel met af en toe een heerlijke lentedag er tussendoor; april deed wat ze wil, kunnen we wel zeggen. Niet alleen bij Henk ­begon het te kriebelen, ook ik had weer zin in een heerlijk lente- en ­zomerseizoen. Lekker genieten van het buitenleven. Vorig jaar zomer hebben we een periode van maar liefst drie weken niet binnen op de bank gezeten, omdat het buiten zo lekker zitten was. Inmiddels kriebelt het bij Henk trouwens niet meer. Zijn humeur is omgeslagen in irritatie, omdat het te koud en te nat is om echt aan de slag te kunnen met de ‘normale’ voorjaarswerkzaamheden. Ik ga er op mijn manier wel mee aan de slag, ik wil namelijk iets met het ‘buiteninterieur’.

Hoe richt je het terras in?

Omdat ik niet echt kijk heb op die dingen en het vaak niet aandurf om ­ergens veel geld voor neer te leggen, heb ik er dit jaar maar eens iemand bij gevraagd die er wel verstand van heeft en die eens goed kijkt naar ons grote terras en de overdekte buiten-woonkamer. Het staat vol met goedkope spullen omdat ik dat wel durf; als het niet mooi staat, is het niet zonde. ­Alleen de loungebank en robuuste picknicktafel zijn serieuze uitgaven ­geweest.

Stylist op hakken tussen kippenstront en speelgoed

De stylist kwam op haar hakken aan en daar stond ze tussen de kippenstront en het speelgoed van FJ. Het gras had ik de avond ervoor voor het eerst gemaaid en niet de moeite genomen om het heel goed te harken. Dus de hakjes waren wat groener toen ze weer vertrok. Niet erg, ze is van het dorp hier en ze kent dit. Hoe dan ook, er vielen haar meteen een paar dingen op. Zo heeft de hele straat uitzicht op ons land, behalve wijzelf. We kijken tegen twee stallen aan, de bedrijfswoning en een schutting met coniferen. De picknicktafel is mooi, maar niet heel handig als je ook vaak de barbecue aan hebt. Verder is er heel veel steen: drie verschillende soorten muren van de stallen en ons huis. Dan ook nog een partij gratis, of in elk geval heel goedkope, klinkers op het terras en weinig groen, los van het gazon en een heleboel hortensia’s.

'Het is wel duidelijk dat wij niet dol zijn op tuinieren'

Het is wel duidelijk dat Henk en ik beiden niet dol zijn op tuinieren. Laatst las ik een artikel over iemand die haar tuin alleen maar hoeft aan te vegen en water te geven. Klinkt ideaal. De stylist heeft net een mooi plan gemaild met een boodschappenlijstje ­erbij. Wij gaan aan het rekenen en klussen en beginnen aan een geweldig buitenseizoen met een prachtig ‘buiteninterieur’. Met heel veel zwart, want tja, al die vliegen ... Daar valt niet tegen op te stylen. We hebben er in elk geval zin in. Nu het weer nog.

Of registreer je om te kunnen reageren.