<em>Foto: ANP</em> AlgemeenOpinie

‘Rechten tijdelijk uitwisselbaar maken’

Zoals de financiële markten de woorden van EU-bankpresident Mario Draghi op een goudschaaltje wegen, zo nerveus reageert de veehouderij op uitspraken van de staatssecretaris over de fosfaatrechten.

In een brief aan de Kamer maakte Martijn van Dam vrijdag bekend dat hij in zijn fosfaatrechtenwet ‘bereid is om een voorziening op te nemen‘ die uitwisseling van verschillende dier- en fosfaatrechten mogelijk maakt.

Let op, hij zei niet dat die voorziening er komt, zelfs niet dat hij van plan is die in te voeren. Het was puur een formele opmerking. Toch schoten de prijzen van varkensrechten meteen omhoog. Er staan met de invoering van de nieuwe rechten grote financiële belangen op het spel. Ondernemers willen voorsorteren op het nieuwe beleid en nemen daarbij risico’s. Het onderstreept hoe behoedzaam de bewindsman moet opereren, én hoe belangrijk duidelijkheid is.

Voordelen

Handel in rechten over de grenzen van de sectoren heeft veel voordelen. Het is op deze plaats eerder betoogd. Het verzacht de pijn in de melkveehouderij, het brengt mogelijk een geldstroom op gang naar varkenshouders die willen, maar niet kunnen stoppen. Aangevuld met geld uit andere bronnen (banken?) zou dat tot een door velen gewenste sanering van de varkenshouderij kunnen leiden. Dat is win-win. Moet er alleen een oplossing komen voor het belangrijkste nadeel: hoe voorkom je dat de blijvers in de varkenshouderij nadeel hebben van de duurdere rechten? Tijdelijke ontschotting lijkt de beste optie. Daarvoor ligt de bal bij het duo Van Dam-Rosenthal.

Beheer
WP Admin