<em>Foto: Henk Riswick</em> AlgemeenOpinie

‘Krom fosfaatrecht’

Fosfaatrechtensysteem zet in op krimp, maar ontziet de veroorzakers.

Meer dan een half jaar geleden maakte de toenmalige staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken bekend dat er een systeem van verhandelbare fosfaatrechten voor melkvee ingevoerd zou worden. Met de voetnoot dat ‘anticiperend gedrag’ niet zou worden beloond.

Nu zijn dan de langverwachte spelregels bekend. Althans, voor een groot deel. Helder is dat de fosfaatrechten op 1 januari 2017 worden ingevoerd. En dat het aantal fosfaatrechten wordt bepaald op basis van aantallen melkvee op peildatum 2 juli 2015. Helaas kon het hier niet bij blijven.

Overschrijding fosfaatplafond

De recente groeispurt van de melkveesector heeft tot een forse overschrijding van het nationale fosfaatplafond geleid. Om dat weer recht te trekken worden de fosfaatrechten telkens met 10 procent afgeroomd zodra deze worden verhandeld. Na het eerste half jaar handel in fosfaatrechten wordt dan bekeken hoeveel de melkveehouderij ook nog generiek moet korten. En hier sluipen de onzekerheden er weer in. Die generieke korting zal ergens tussen 4 en 8 procent liggen, verwacht staatssecretaris Martijn van Dam. Dus zeker tot 1 juli 2017 moeten veehouders maar weer afwachten hoe dit voor hen individueel uitpakt.

Efficiënter fosfaatgebruik

Positief is dat melkveehouders zo tot 2018 de tijd krijgen om ‘via natuurlijk verloop’ de fosfaatproductie in overeenstemming te brengen met de hoeveelheid rechten waarover zij na afroming beschikken. En het systeem laat ook nog ruimte over voor groei op bedrijfsniveau door bijvoorbeeld efficiënter fosfaatgebruik.

Nog een grote onzekerheid is hoe de fosfaatrechten financieel zullen uitpakken. Veehouders werden op papier armer toen de melkquotering werd afgeschaft. Nu worden stoppers weer rijker door het toekennen van fosfaatrechten. Hoe dan ook zal de kostprijs van melk gaan stijgen. En dat is een zorgelijk vooruitzicht in de gure, vrije wereldmelkmarkt.

Beheer
WP Admin