Redactieblog

2020 x bekeken 2 reacties

Gratis schoon gebitje voor de hond

De hond van een buurtbewoner heeft tandproblemen. Op de keukentafel krijgt hij een behandeling.

Samen met haar man heeft ze een groot en zeer goed lopend bedrijf. Niet in de agrarische sector, maar zo'n bedrijf waar wel serieus geld wordt verdiend. In haar hart is ze gelukkig gewoon dezelfde lieve sociale vrouw gebleven. Ze staat altijd klaar voor de lokale gemeenschap en bakt voor onze Montfoortse bejaarden regelmatig taarten, die tijdens een rolstoeltochtje van de oudjes in haar prachtige tuin mogen worden opgegeten. Haar grappige hond hangt dan graag de clown uit voor het genietende publiek.

Hogere kosten dan voor eigen tandarts

Afgelopen week belde ze me op met een vraag over haar hond. Ze was bij haar dierenarts geweest, die het nodig vond om de hond voor gruwelijk veel geld van zijn tandsteen en ontstoken tandvlees te verlossen. En misschien moesten er wel een paar kiezen getrokken worden. "Zoveel heb ik nog nooit aan mijn eigen tandarts uitgegeven!" was haar nuchtere commentaar.

In de praktijk heb ik vaak gezien dat er serieuze gebitsproblemen zijn bij oudere honden en katten en meestal ruik je dat van ver. "Kom maar langs met hem, dan kijk ik er even naar!" stelde ik voor.

Uitkijken voor de koffie

Een paar uur later zaten we aan de koffie in de keuken met de hond op tafel. Ik bekeek zijn gebit. Inderdaad, het tandvlees was iets ontstoken en er was tandsteen, maar het gebit zag er verder keurig uit. En omdat dit hondje net zo lief is als zijn baasje, durfde ik het wel aan hem ter plekke onder handen te nemen. Met mijn ene hand trok ik zijn lip omhoog en met mijn andere hand hanteerde ik een knabbeltang. De stukken tandsteen sprongen in het rond. Gelukkig net niet in de koffie, want daar hebben opa en Wijnand, die intussen ook waren aangeschoven, toch wel een beetje een hekel aan.

Tandenpoetsen

De hond vertrok tijdens de hele behandeling geen spier en liet me mijn gang gaan. Ook het fijnere werk, tegen zijn tandvlees aan, liet hij toe. Na een kwartier was het klusje klaar. Alle tanden en kiezen waren schoon en wit en ik gaf het advies zijn tanden af en toe te gaan poetsen. Dat leverde wat gelach op, maar je moet het natuurlijk ook niet met fluoridetandpasta doen. Geen €300 tot €500 lichter verliet onze vriendin ons huis.

Soms kun je iets voor elkaar betekenen en met de wetenschap dat het hondengebitje alle kunstgebitten weer naar de kroon kon steken, zou hij weer mooi kunnen optreden in zijn tuin.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Bij ons zien we heel duidelijk of de veearts die op het erf komt een medewerker van de praktijk is of één die ook baas is van die praktijk. Het verschil zit hem in de factuur. Bij de baas géén extra's voor hetzelfde tarief en zeker niet terugkomen de volgende dag voor contrôle. Studenten diergeneeskunde zijn eerst dierlievend en een beetje naief maar later als ze ondernemer zijn geworden , gaan ze voor de munten. Vooral burgers met hun huisdieren worden (financieel) hard aangepakt. Waar is de ethiek gebleven?

  • WGeverink

    De reden dat de medewerker je van alles aan wil smeren is omdat deze anders op de flikker krijgt van de baas... Onze honden maken korte metten met de dentasticks en alle andere rotzooi die er wordt verkocht voor honden om op te kauwen. Het enige wat goed werkt zijn de herten geweien die we uit ons bos halen. Hagelwitte tanden die een inbreker ook in een maanloze nacht van afstand kan zien aankomen. In huis is het wel goed uitkijken geblazen dat je er niet op stapt...

Of registreer je om te kunnen reageren.