Foto: Roel Dijkstra AlgemeenOpinie

‘Deltaplan extreme regenval nodig’

Voorspelde extreme regenval in 2050 valt nu al. De waterhuishouding is ontoereikend.

Het is 1996 als minister Annemarie Jorritsma van Verkeer en Waterstaat in een feesttent op de Waalkade in Nijmegen de eerste fase van Deltaplan Grote Rivieren afsluit. 148 kilometer zwakke dijk is versneld versterkt; 143 kilometer kademuur aangelegd. Dit alles om een massale evacuatie als in 1995 te voorkomen. Het vizier was te lang eenzijdig op de dreiging uit zee geweest. In 1995 kwam het water echter uit België en Duitsland. Het peil in de rivieren steeg toen tot recordhoogte.

‘Het klimaat heeft ons ingehaald’

Extreme regenval

Anno 2016 lijkt de tijd rijp voor een nieuw deltaplan; dit keer voor extreme regenval. Het voorjaar was kletsnat. In Zuidoost-Nederland viel veel, extreem veel, neerslag. Waterschap Peel en Maasvallei noteerde in juni 270 millimeter, 4 keer zoveel als normaal!

Dat het klimaat verandert, weten we al lang. Maar de verandering gaat veel sneller dan verwacht. Voorzitter Hans Oosters van de Unie van Waterschappen meldt zelfs dat de voorspelde extreme regenval in 2050 nu al valt. ‘Het klimaat heeft ons ingehaald’, oordeelt hij. Hij stelt dat er veel meer geld nodig is voor de aanpak van wateroverlast.

Aanpak begint met een plan. Het vergt de nodige poldercapaciteit om alle belangen van boeren, burgers én natuur in een plan samen te brengen. De waterschappen vertolken hierin een belangrijke rol. De vraag is ook hoe om te gaan met verankerde regels in Flora- en Faunawet of het eerder genoemde Deltaplan Grote Rivieren.

Rigide protocollen

Een pleidooi vanuit landbouw voor meer flexibiliteit is terecht. In een snel veranderend klimaat passen geen rigide protocollen. Souplesse vergt vertrouwen. De sector bouwt die op met een proactieve houding. Op een aantal plekken zijn hier stappen gezet. Waterschap Peel en Maasvallei spreekt zelfs van een ‘aanvalsplan’. Als dat er ligt kan over geld worden gepraat.

Beheer
WP Admin