AlgemeenOpinie

Melkveehouderij krijgt verhandelbare fosfaatrechten

Quotering nieuwe stijl. Superheffing krijgt een complexe opvolger in de vorm van verhandelbare fosfaatrechten.

Eindelijk heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken haar plan voor de melkveehouderij geopenbaard. Ze wil verhandelbare fosfaatrechten invoeren. Zo moet de ontwikkeling van de sector in goede banen geleid worden.

Veehouders die fors hebben uitgebreid, zijn toch nog spekkoper

Het plan komt rijkelijk laat, dat voorop. De melkveehouders hadden al veel eerder recht op duidelijkheid over de randvoorwaarden waarbinnen ze hun bedrijf kunnen ontwikkelen. Gevolg is dat er nu op zijn minst twee groepen slachtoffers zijn: boeren die wel gebouwd hebben maar hun stal nog niet vol hebben gezet, en boeren die braaf hebben gewacht en hun veestapel niét fors hebben uitgebreid. Deze extensieve bedrijven hebben bovendien het probleem niet veroorzaakt. Die veehouders die afgelopen anderhalf jaar fors hebben uitgebreid in aantal koeien – en superheffing voor lief hebben genomen – zijn toch nog spekkoper. Zij kunnen fosfaatrechten verkopen aan hun extensieve buurman.

Boer-zijn wordt steeds ingewikkelder met drie soorten mestbeleid

Er is meer kritiek mogelijk. Het wordt langzamerhand wel heel erg ingewikkeld om boer te zijn en vooruit te willen. Kijk naar het ammoniakbeleid dat per 1 juli van kracht is. Daarnaast hebben we straks dus drie soorten mestbeleid waarmee veehouders moeten dealen: de verplichte mestverwerking, de regels voor grondgebondenheid en nu de fosfaatrechten. Het moet niet gekker worden.

Fosfaatrechten hebben duidelijk voordeel ten opzichte van dier- of melkrechten

Niettemin is de keuze voor het systeem van fosfaatrechten zelf toe te juichen. Het heeft duidelijke voordelen ten opzichte van de beide alternatieven: dierrechten en melkrechten. Maar ook hier is al te groot enthousiasme niet op zijn plaats. Heikele punten wachten nog op uitwerking. Hoe gaat het met die afroming als er te veel rechten zijn uitgedeeld? Wat is de precieze betekenis van peiljaar 2014 in combinatie met peildatum 2 juli 2015? En hoe ruim wordt de knelgevallenregeling?

Het verhaal is ingewikkeld en vol open einden. Eén partij zal zich alvast in de handen wrijven: adviseurs en juristen.

Beheer
WP Admin