AlgemeenOpinie

Het water is bijna op!

Ik heb met eigen ogen de waterschaarste in Californië gezien. De mentaliteit moet daar om en daar kunnen we als Nederlanders aan verdienen.

De afgelopen week ben ik op vakantie geweest in het zuidwesten van de VS. Ik had de verhalen over de droogte in Californië wel gelezen, maar nu heb ik het met eigen ogen gezien. Om eerlijk te zijn is dat wel indrukwekkend en ben ik ook wel geschrokken. Vooral van het grote verschil in waterstanden die je hier goed kunt zien in combinatie met het doorgaande (hoge) waterverbruik. Je ziet weinig concrete maatregelen om water te besparen; het lijkt erop dat het niet serieus genomen wordt.

[([002_rb-image-2662159.jpeg]:inzetgroot)]

Al het irrigatiewater komt uit de bergen, hier is te zien dat het niveau vroeger zeker 20 meter hoger was. We hebben zelfs meertjes gezien waar het water de stuwdam (Hoover Dam) niet meer bereikt. Echt indrukwekkend en beangstigend als je weet hoeveel mensen van dit water afhankelijk zijn.

In Nederland spreken we continu over waterschaarste. We nemen ook concrete maatregelen om water te besparen, terwijl we in vergelijking met West-Amerika heel veel zoet water hebben. In dat gebied groeit zonder irrigatie helemaal niets en ook voor een groot deel van de elektriciteitsvoorziening is men afhankelijk van stuwmeren die elektriciteit generen.

[([003_rb-image-2662164.jpeg]:inzetgroot)]

Weinig werk om de berm te maaien en ook geen gras tussen de bomen.

Nederland is gelukkig een voorloper op het gebied van waterbesparing en efficiëntie. Hopelijk kunnen we dat benutten om zaken te doen in de VS voordat het water daar echt op is. Zo te zien worden er wel kleine stapjes gezet en wellicht kan inzet van de Nederlandse kennis en kunde ervoor zorgen dat het water in Californië niet helemaal opraakt en de landbouw er kan blijven bestaan.

[([004_rb-image-2662165.jpeg]:inzetgroot)]

Dit is wat groeit in Californië zonder irrigatie.

Maar het is echt vijf voor twaalf. We kunnen een bijdrage leveren met de in Nederland ontwikkelde kennis en kunde. Niet alleen qua techniek, maar ook om de mentaliteit te beïnvloeden. Ik ben niet zo van al die social talk, maar hier is een stukje social talk ook zeker nodig om resultaat te boeken.

Beheer
WP Admin