AlgemeenOpinie

Mest als kunstmestvervanger

In aanloop naar de afschaffing van het Europees melkquotum stonden de kranten er vol van. De Nederlandse melkveestapel groeit en dus komt er meer mest.

De negatieve publiciteit die mest in de media krijgt is onterecht. Meststoffen zoals fosfaat en kalium zijn namelijk essentieel voor de landbouw en daarmee voor de wereldvoedselvoorziening. De Europese Unie is zeer afhankelijk van de import van meststoffen. Dat maakt de Europese landbouw kwetsbaar. Brussel heeft de mond vol van een circulaire economie, waarbij grondstoffen moeten worden hergebruikt. Er zijn Nederlandse innovaties om van mest mineralenconcentraat te maken die als kunstmestvervanger kan dienen. De Europese Commissie staat het gebruik van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger echter nog niet toe.

Wageningen Universiteit concludeerde in 2014 dat mineralenconcentraat een goede vervanger is voor kunstmest en bovendien niet meer emissie geeft. Toch betwijfelt de Europese Commissie of het vervangen van kunstmest door mineralenconcentraten niet zal leiden tot extra nitraatuitspoeling. Daarnaast is de Europese Commissie bang voor een verdere intensivering van de Nederlandse landbouw. Daarom mag de mestproductie in Nederland van Brussel niet verder toenemen. Dit nationale fosfaat- en stikstofplafond vind ik niet rechtvaardig. Als wij onze milieu impact kunnen verkleinen door middel van innovaties zoals kunstmestvervangers, verdienen wij ook de ruimte om meer mest te produceren.

De kunstmestlobby argumenteert dat het maken van mineralenconcentraten te veel energie kost. Terwijl juist bij het produceren van stikstofkunstmest grote hoeveelheden aardgas worden verstookt. Daarnaast zijn andere EU lidstaten nog huiverig. Net als bij zoveel innovaties in de land- en tuinbouw, loopt Nederland voorop in de ontwikkeling naar kunstmestvervangers en dat wordt ons niet altijd gegund. Toch hoor ik collega’s uit andere lidstaten zoals Duitsland en Frankrijk steeds meer klagen over de nitraatrichtlijn. Dat biedt kansen.

De Europese Commissie heeft aangegeven te werken aan een herziening van de meststoffenverordening. Maar wij moeten nu spijkers met kloppen slaan! Daarom heb ik de Commissie opgeroepen actie te ondernemen. De wereldwijde vraag naar voedsel stijgt snel, terwijl grondstoffen steeds schaarser worden. Door onze kennis en innovaties produceren wij steeds meer met minder. Mineralenconcentraat als kunstmestvervanger is weer een bouwblok voor de landbouw van de toekomst. Ik geloof in de toekomst van onze land- en tuinbouw en zet me ervoor in de Europese Commissie hier ook van te overtuigen.

Beheer
WP Admin