4166 x bekeken 20 reacties

Mest als kunstmestvervanger

In aanloop naar de afschaffing van het Europees melkquotum stonden de kranten er vol van. De Nederlandse melkveestapel groeit en dus komt er meer mest.

De negatieve publiciteit die mest in de media krijgt is onterecht. Meststoffen zoals fosfaat en kalium zijn namelijk essentieel voor de landbouw en daarmee voor de wereldvoedselvoorziening. De Europese Unie is zeer afhankelijk van de import van meststoffen. Dat maakt de Europese landbouw kwetsbaar. Brussel heeft de mond vol van een circulaire economie, waarbij grondstoffen moeten worden hergebruikt. Er zijn Nederlandse innovaties om van mest mineralenconcentraat te maken die als kunstmestvervanger kan dienen. De Europese Commissie staat het gebruik van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger echter nog niet toe.

Wageningen Universiteit concludeerde in 2014 dat mineralenconcentraat een goede vervanger is voor kunstmest en bovendien niet meer emissie geeft. Toch betwijfelt de Europese Commissie of het vervangen van kunstmest door mineralenconcentraten niet zal leiden tot extra nitraatuitspoeling. Daarnaast is de Europese Commissie bang voor een verdere intensivering van de Nederlandse landbouw. Daarom mag de mestproductie in Nederland van Brussel niet verder toenemen. Dit nationale fosfaat- en stikstofplafond vind ik niet rechtvaardig. Als wij onze milieu impact kunnen verkleinen door middel van innovaties zoals kunstmestvervangers, verdienen wij ook de ruimte om meer mest te produceren.

De kunstmestlobby argumenteert dat het maken van mineralenconcentraten te veel energie kost. Terwijl juist bij het produceren van stikstofkunstmest grote hoeveelheden aardgas worden verstookt. Daarnaast zijn andere EU lidstaten nog huiverig. Net als bij zoveel innovaties in de land- en tuinbouw, loopt Nederland voorop in de ontwikkeling naar kunstmestvervangers en dat wordt ons niet altijd gegund. Toch hoor ik collega's uit andere lidstaten zoals Duitsland en Frankrijk steeds meer klagen over de nitraatrichtlijn. Dat biedt kansen.

De Europese Commissie heeft aangegeven te werken aan een herziening van de meststoffenverordening. Maar wij moeten nu spijkers met kloppen slaan! Daarom heb ik de Commissie opgeroepen actie te ondernemen. De wereldwijde vraag naar voedsel stijgt snel, terwijl grondstoffen steeds schaarser worden. Door onze kennis en innovaties produceren wij steeds meer met minder. Mineralenconcentraat als kunstmestvervanger is weer een bouwblok voor de landbouw van de toekomst. Ik geloof in de toekomst van onze land- en tuinbouw en zet me ervoor in de Europese Commissie hier ook van te overtuigen.

Laatste reacties

 • kalkar

  Ik zou zeggeen doe je best, maar ik geef je weinig kans. Het mestbeleid wordt gebruikt om ons boeren op enorme kosten te jagen en zo ijskoud weg te saneren. Ondertussen wordt de bodem ernstig verschraalt, doordat de normen voor fosfaat en stikstof op een idioot laag niveau liggen. Vraag mar eens na wat een gemiddeld bedrijf kwijt is per jaar aan onnodig mestafvoer? Je zal schrikken. Helaas zijn er machten in het spel waar ook jij het nooit van zal winnen, alle goede bedoelingen ten spijt. 

 • schoenmakers1

  als dijksma alleen maar zou doen wat europa nodig acht zou het zo slecht nog niet zijn, maar ze zet overal een dikke kop op

 • koestal

  mestbeleid is een politiek item en geen economisch item ,de hele landbouw is een politiek item geworden ,wat weinig met economie meer te maken heeft,alleen nog gebaseerd op emotie

 • koestal

  We dachten dat 1 april bevrijdingsdag zou zijn met de afschaffing van het melkquotum,het lijkt er op dat de melkveehouders straks nog strakker aan de ketting liggen ,gelet op de stemming in de Eerste Kamer

 • remi123

  Weg met PvdA op landbouw. Straks bedenken ze nog een zakje met handschoenen dat je een schijtende koe kan oprapen in het weiland.

 • simpel boerke

  @koestal, je slaat de spijker op de kop. Landbouw wordt maar met een ding meer geassocieerd en dat is mest en dierenwelzijn. De economische factor speelt duidelijk een ondergeschikte rol. 

 • John*

  straks is 80% van nederland gras.. dunne fractie uit varkensmest is hier een geweldige messtof voor!

 • agratax2

  Ik zou willen zeggen dat mestbeleid geen politiek item is maar veel meer een klimaat item. Meer mest zou betekenen met fosfaat vervuild grondwater en Nitraat betekent een versterking van het broeikas effect. Er is echter geen hond die weet en onderzoekt wat het betekent voor planten groei en diergezondheid of gezondheid van de consument als we al deze voedingsstoffen tot een minimum beperken. Gelukkig zal de consument er geen nadelige gevolgen van ondervinden, omdat zijn voedsel vol zit met chemische toevoegingen, omdat de planten door hun ondermaatse bemesting en eenzijdige veredeling deze niet meer voldoende bevatten.

 • somporn

  Er is echter geen hond die weet en onderzoekt wat het betekent voor planten groei en diergezondheid of gezondheid van de consument als we al deze voedingsstoffen tot een minimum beperken.
  Waar hebben we dan geleerden voor agratax2,zijn het trekpoppen(marionetten) van
  Den Haag of papegaaien van de industrie.
  We willen altijd zo geweldig zijn en het beste jongentje van de klas in de EU,laten ze dit dan eens vrij onderzoeken zonder enige inmengeling.of zal er teveel boven water komen en dat de waarheid aan het licht komt dat de zogenaamde milieuclubs ons al jaren bij de neus hebben?

 • schoenmakers1

  taak voor onze belangenbehartigers?????????

 • Burnetti

  Gisteren verdronken twee noordpool ijsdikte onderzoekers die met gevaar voor eigen leven al jaren dit werk doen. Zijn vast milieuleugens volgens de reageerders hier.

  Mythe: er is geen opwarming van de atmosfeer en het oceaanwater. Er is ook geen ijssmelt op de noord- en zuidpool.

  onze Belgische VVD'er zal het meilkoeien-worst wezen. Als er maar geld aan te verdienen valt.

 • schoenmakers1

  juist burnetti, alle milieuproblemen worden aangehaald om de ondernemers geld uit de zak te kloppen, hoe het op de noordpool is weet ik niet, maar van het gehele milieuverhaal hier klopt geen ene mallemoer

 • kalkar

  Burnetti, wat wil je nu zeggen? Wat heeft het mestbeleid met de opwarming van de aarde te maken. Het is een feit dat er tientallen meetstations op de koudste plaatsen op aarde uit de onderzoeken zijn gehouden, Bewust wel te verstaan, Hoezo corrupte ambtenaren. Verder zal iedere normaal denkende boer/ burger niet kunnen ontkennen dat de Nederlandse bodem met zijn absolute topopbergsten, op een gigantische manier aan het verschralen is. Zijn feiten.

 • Fermer


  @Burnetti, vorig jaar heeft onze buurman van 35 het leven gelaten in een hok met meststieren terwijl hij met deze dieren opgegroeid is. Wat zegt dit nou? Opwarming en afkoeling van de atmosfeer is natuurlijk, veelal veroorzaakt door verandering in zonne-activiteit en vertroebeling van onze lucht door vulcanische uitstoot.

 • J@gertje

  Burnetti heeft altijd de mond vol over een ander, en terecht! Hij leeft zelf immers volledig C.O. neutraal. We moeten allemaal een voorbeeld aan hem nemen.

 • JanWillemNatuur

  Beste Kalkar, die verschraling van de bodem is een enorm probleem. Niet voor niets heeft de VN dit jaar uitgeroepen tot het Jaar van de Bodem. Door uitputting van de grond (door het niet voeden van de bodem) hebben we nu grond zonder bodemleven en die levert voedsel dat kwalitatief onder de maat is: veel te weinig mineralen, sporenlementen en andere waardevolle bouwstoffen voor ons lichaam. Een plant heeft veel meer nodig dan de Grote Drie Kalium, Fosfaat en Stikstof. Gelukkig zijn er nu mensen die zich eindelijk (opnieuw) verdiepen in wat zich onder de grond allemaal afspeelt aan prachtige processen.. Marc Siepman geeft bijvoorbeeld door het hele land cursussen over de bodem. Een levende bodem brengt rijke gewassen voort, een dode akker snel groeiende gewassen zonder nutrienten.

 • melkveehouder .

  <em>''De Europese Unie is zeer afhankelijk van de import van meststoffen. Dat maakt de Europese landbouw kwetsbaar.' </em>Met deze conclusie ligt de oplossing voor de hand:  zo veel mogelijk plantaardige productie op basis van dierlijke meststoffen om niet afhankelijk te worden van import. Als dierlijke mest in de oorsprong zo schadelijk zou zijn voor het milieu als gesuggereerd, dan had de evolutie dit allang opgelost.  Het 'mestprobleem' is gewoon een ordinair politiek stuurmiddel. De kunstmestindustrie en milieugroeperingen lachen zich een deuk. Deze economische en ecologische graaiers varen er wel bij, en de boer betaalt de rekening.

 • 200113528

  1 april is oook bevrijdings dag, maar je moet niet zo dom zijn en je kop in het zand steken. Helaas!!! met een oorlog zijn er altijd slachtoffers. 1 april was wel bevrijdingsdag, maar er zijn altijd meer slachtoffers dan dat je vreest. Waarschijnlijk zijn er al meer bedrijven 'kapot als dat wij willen. en ik vrees dat de nood bij een heel groot aantal andere ook te hoog is. Er is geen ruimte om te investeren in innovatie. Er is maar 1 manier naar een echte bevrijding. In nederland hebben we dat altijd moeilijk begrepen, daarom hebben we zon hoge staatsschuld en is de staat niet gezond. Ik denk dat dit ook het probleem is voor boeren de schade uit de oorlog is te groot envolgens mij vechten we met te oude wapens. Winnen doe je door vernieuwing en we staan stil stil staan is achteruit gaan. Dus met zijn alle gaan met de banaan tot nu toe gaan de mesthandelaren er van door en die zuigen onze bedrijven leeg de oorlog is in volle gang  wij overleven allemaal maar op 1 manier. Trek de marktmacht naar je toe en heb je geen adem meer laat maar vallen want met stuiptrekkingen kom je er niet.

 • 200113528

  he en schoenmakers!!! Onze belangenbehartigers zijn de meeste ook bloedzuigers. LTO geeft alles weg en o wat zijn we dan weer trots. er is maar 1 manier wij als boeren produceren en geven alles weg. We moeten de grote mannen buiten spel zetten en afzet cooperatie opzetten

 • 200113528

  janwillem natuur,

  niet de ondervoeding is het probleem, maar het verpesten van bodemleven door te zware machine's die te zure mest injecteren. De bodem kan alles, maar een kalf met te hoge ph gaat dood net als de grond

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.