AlgemeenOpinie

Goed rapportcijfer voor boer

Landbouwsocioloog Jan Douwe van de Ploeg kan in Zembla zeggen dat koeien ‘wegwerpproducten’ zijn geworden.

Dat alles op het moderne melkveebedrijf draait om rendement. Dat de werkelijkheid contrasteert met het schilderachtige imago waarmee de sector zich verkoopt. Feit is dat deze aanklachten het oordeel van de burger over boeren niet echt beïnvloedt. De Nederlandse samenleving geeft de boer een 7,6. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

De Nederlander ziet de boer als een hardwerkende ondernemer. Slechts een handjevol, 6 procent, denkt negatief over de landbouw. Kennelijk beklijven affaires, crises of schandalen niet. Evenmin lijken campagnes van Wakker Dier of journalistieke aanklachten aan te slaan.

Toch zit er nadrukkelijk een waarschuwing in de uitkomst. De bekendheid en waardering ligt over het algemeen onder jongeren lager dan bij ouderen. Die jongeren van nu zijn de oudere van de toekomst. Ook zijn de stedelingen kritischer dan plattelanders. Als kritiekpunten worden aandacht voor milieu en dierenwelzijn genoemd. Ook megastallen staan op dit lijstje.

Het blijkt dat de sector beter wordt gewaardeerd naarmate de bekendheid stijgt. Dat is een goed vertrekpunt voor iedereen om de burger te betrekken. De landbouw is er alles aan gelegen om het goede imago te koesteren.

Beheer
WP Admin