AlgemeenOpinie

Studiereis Oekraïne

Naar aanleiding van mijn vorige blog kreeg ik meer aanmeldingen voor een studiereis dan verwacht.

Daarom gaan we van 22 tot 27 juni 2015 een studiereis organiseren voor iedereen die de mogelijkheden in Oekraïne eens met eigen ogen wil zien. Ik was om heel eerlijk te zijn wel een beetje verbaasd over de grote interesse. Aan de andere kant ook weer niet; ik ben weer een paar weken in Nederland en dan word je weer met de neus op de feiten gedrukt, met als hoogtepunt twee zetels voor de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer (dat zouden er vertaald naar de Tweede Kamer vijf zijn). Dan weet je wel waar het naartoe gaat, nog meer ellende voor hardwerkende ondernemers in de landbouw.

Mijn oom zei altijd dat je prima kunt boeren in Nederland als je maar niet de Oogst en de Boerderij leest met alle nieuwe regels en pesterijen. Hij heeft wel gelijk, maar aan het eind van de rit ontkom je er niet aan. Zonder de benodigde vergunningen blijf je geen boer. Zeker niet als de Partij voor de Dieren, gesteund door Groenlinks, SP en Wilders, gaat proberen de landbouw langzaam maar zeker weg te pesten op basis van twijfelachtige onderzoeken.

Neem de bouwstop die SP, Groenlinks en Partij voor de Dieren willen gebaseerd op een vaag onderzoekje naar longziekten. Ook het verbod op het gebruik van insecticiden lijkt gebaseerd op een vaag onderzoek, maar is wel aanleiding om het spelletje boertje pesten een impuls te geven.

Het mooiste verhaal is toch wel dat de Raad van State de telecombedrijven verbiedt gegevens te bewaren, want dat gaat ten koste van de privacy van criminelen. Maar boeren worden wel verplicht precies op te geven op een luchtfoto waar welke dieren worden gehouden. Hoezo privacy? Ja, voor criminelen geld er privacy met name dankzij D66, maar niet voor hard werkende boeren en andere ondernemers.

Over andere grappen die ik de afgelopen tijd heb gezien bij boeren waar onnodig dieren in beslag werden genomen en vernietigd of geslacht maar te zwijgen. Allemaal erg twijfelachtig voor een land dat zich laat voorstaan op een rechtstaat en dierenwelzijn. Ja, je kunt naar de rechter en dan krijg je na drie jaar gelijk, maar ondertussen is je bedrijf financieel uitgemergeld en is de lol van het boeren er helemaal af.

Is het in Oekraïne veel beter? Twee jaar geleden zou ik gezegd hebben van niet. Of je nu door de hond of de kat gebeten wordt, maakt niet uit. Maar nu worden er grote stappen gezet richting de EU en worden bureaucratie en de bijbehorende corruptie aangepakt. Twee weken geleden hebben we de viceminister en de minister van landbouw van de Oekraïne in Nederland gesproken. De ambitie om de bureaucratie aan te pakken druipt eraf en in de praktijk zien we nu al resultaten, zoals het afschaffen van de licentie om rundersperma te mogen verkopen. Ook zien we dat de internationale donoren langzaam maar zeker instappen, onder andere Horizon2020, het research en development-programma van de EU, is nu ook open voor Oekraïne. USAID heeft de eerste projecten voor financiering in behandeling genomen en ook Nederland stimuleert Nederlandse bedrijven om zaken te gaan doen in Oekraïne.

Wij hebben met een groep bedrijven een PIB-project toegezegd gekregen in de foodprocessing technologie. Ook deze missie naar Oekraïne is aangemeld op de site internationaal ondernemen. Dat betekent dat deelnemers in aanmerking komen voor een missievoucher zodat een groot deel van de kosten vergoed worden door RVO.nl.

Al met al is het duidelijk voor mij dat de pesterijen in Nederland alleen maar toenemen en dat de ruimte voor hardwerkende ondernemers in Oekraïne met de dag toeneemt. Wanneer het juiste moment is om in te stappen is de vraag, net zoals wanneer je in Nederland moet uitstappen. Mijn broer en ouders zijn vijftien jaar geleden al naar Canada gegaan en ik ben in het weekend nog even wezen kijken in Diepenheim. Dan zie ik wel dat ze meer dan 100 procent gelijk hadden. De goede gronden die we toen hadden, zijn nu dankzij de dieren, natuur en milieuvrienden veranderd in een grote woestenij. Dan heb ik toch liever mooie landbouwgronden met supermogelijkheden om goede gewassen te telen en die zijn in Oekraïne in grote hoeveelheden beschikbaar.

Beheer
WP Admin