Redactieblog

2644 x bekeken 11 reacties

Quotering duurde veel te lang

"We hebben al zeven jaar geen marktondersteuning gehad voor de melkprijs. Dat realiseerde ik me niet", zegt Hanna verbaasd. Ze leest een interview met Kees Romijn van LTO over de afschaffing van de melkquotering.

Een helder interview met een aantal stellingen waarmee ik het eens ben. Hanna's constatering dat we dus al zeven jaar werken voor de wereldmarktprijs geeft aan wat ons staat te wachten. We hebben de afgelopen jaren hoge en lage prijzen meegemaakt. Dat blijft de komende jaren zo. Daar moeten we bij de bedrijfsvoering rekening mee houden. In goede tijden een buffer opbouwen om daar in slechte jaren gebruik van te kunnen maken.

"Daar passen belastingfaciliteiten bij", vindt Hanna. "Belastingvrij reserveren tot een bepaald percentage van je omzet, waar je bij lage prijzen uit kunt putten. Daar moet Kees Romijn maar voor op de bres."

Interessant was ook zijn stelling dat wij de afgelopen jaren miljoenen te veel aan superheffing hebben afgedragen. Dat diende geen enkel doel. Alleen het vullen van de Europese kas. De melkprijs bewoog met de markt op en neer. Geen prijsondersteuning meer van Brussel en dus ook geen enkele reden om superheffing te betalen.

Terecht zegt Romijn dat de superheffing zeven jaar geleden had moeten worden afgeschaft. Die geluiden hoorden we toen ook wel, maar er waren teveel tegenkrachten. Vooral van de kant van de melkveehouderijvakbond NMV en Dutch Dairymen Board (DDB). Die streden als een Don Quichotte voor het behoud van de melkquotering.

Hanna stoot me aan: "Weet je wat de Dikke van Dale zegt over Don Quichotte: Een handelswijze die voortspruit uit onpraktisch en onberedeneerd idealisme."

Dat mogen de vakbonden in de melkveesector zich aantrekken. Dankzij hun goedmenend, maar stug verzet tegen het afschaffen van de quotering zorgden zij er mede voor dat de Nederlandse boer honderden miljoenen euro's te veel aan superheffing heeft betaald. Verzet kan dus veel geld kosten.

"Achteromkijken heeft geen zin", zegt Hanna, "maar het is wel een van de duurste acties ooit van een boerenorganisatie geweest."

Laatste reacties

 • Mozes

  Volledig mee eens.

 • Jaap39

  Ok duidelijk verhaal.

  Maar de duurste actie komt er nu pas aan vergaderboer, door eventueel Nederlandse kaas door de buren te laten verkopen. Een grote vergissing?

  Er gaan grote keuzes gemaakt worden door grote kaasmakers. Laat de kaas niet (door de buurman) van het brood eten.

 • alco1

  En zo is het, al kan ik me niet herinneren dat het LTO zeven jaar geleden pleidooien hield voor het afschaffen van het quotum.
  Wie kan zo'n stuk vinden in de archieven?

 • landboer


  Had em liever 15 jaar eerder afgeschaft ,was er nog minder superheffing betaald ,kunnen we nog wel even doorgaan...

 • japke33

  @ vergaderboer, DDB en NMV hebben nooit gevochten voor het behoud van het quotum. Erg irritant dat dit steeds gezegd wordt, door hun tegenhangers. Onjuiste informatie verstrekken noemen ze dat! En mensen hiermee op het verkeerde been zetten.

 • cornelis 22

  Pas een intervieuw gelezen met de hoogste Nederlandse zuivelambtenaar in Brussel (die bestaat echt) die had zich er voor ingezet om het einde van de superheffing gelijk te laten vallen met zijn pensionering . Over willekeur gesproken en de boeren nog maar een paar honderd miljoen extra laten betalen. Waarom geeft Brussel toch zo een allergische reactie bij veel mensen ? Om dit soort dingen.  

 • alco1

  japke. Ze deden dat op de beurs in Hardenberg nog!!

 • japke33

  @ Alco, heb je daar met ze gepraat dan?  Valt me van je mee ;) Maar dan heb je niet goed geluisterd, want dat hebben ze nog nooit gezegd. Dat ze vechten voor het behoud van het quotum.

 • Koetje500

  Maar waarover je dan niemand hoort is over het behouden van subsidies. niemand wil blijkbaar betalen voor quotum maar je hoort er ook niemand over om alle subsidies zo snel mogelijk gelijk te trekken...De bedrijven met hoge subsidies mogen daar wat langer van blijven genieten maar waarom wil lto dit behouden?? Als deze bedrijven hun subsidie geld nodig hebben dan zouden deze nu toch bijna moeten ophouden met produceren. Volgens mij geeft dit bijna meer schade aan de melkveehouderij dan dat het quotum gedaan heeft. Jaagt de grondprijs omhoog en de enige die daarvan profiteren zijn degene die stoppen met boeren. 

 • Rip

  Japke33, even het geheugen opfrissen en ware dingen zeggen. Ben je vergeten dat Sieta van Keimpema tot voor enkele jaren sterk pleitte voor het Kanadese systeem? Ook pure quotering, mar in de uitvoering een beetje anders. En zo zijn er meer voorbeelden. Dus Japke liever geen kletspraat meer.

 • lepercheron 46

  Ja, Japke, de nmv en ddb  was fel voorstander van behoud melkqoutum
  zelfs pamfletten met Vee en Gewas  meegestuurd  om maar lid te worden.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.