Redactieblog

2760 x bekeken 3 reacties

Te veel regels breken ons op

"Italianen en Grieken rommelen maar wat aan, maar staatssecretaris Sharon Dijksma zegt dat Brussel ons wantrouwt. Daarom kan ze niet op volle kracht werken aan de Europese acceptatie van het mineralenconcentraat", zegt Hanna boos.

Ik las dat bericht ook met verbazing. We hebben hier alles keurig op orde. We komen om in de regelgeving, maar toch vertrouwt men ons niet. Brussel is niet zozeer tegen het mineralenconcentraat als alternatief voor kunstmest, maar bang dat Nederland zijn mestproductie nog verder uit de hand laat lopen.

Mooie kringloop

Dat is toch van de gekke. We willen van mest een soort kunstmestvervanger maken en kunnen minder kunstmest gebruiken. Een mooiere kringloop kun je je toch niet voorstellen?

Weinig regels die vaak ook niet kloppen

"Italianen en Grieken zijn veel goochemer", zegt Hans lachend. "Ze hebben weinig regels, die vaak ook nog niet kloppen. Dus zijn ze ook niet te controleren. Bij ons weet de hele Europese goegemeente precies wat we doen. En ook wat we niet goed doen. We roepen de ellende over onszelf af."

Consequenties fosfaatplafond

"Dat laatste ben ik het mee eens." Hanna knikt. "We stelden een fosfaatplafond vast, terwijl we niet wisten wat jaren later de consequenties zouden zijn. We overschrijden het nog voordat het melkquotum is verdwenen en melken ondertussen vrolijk door. De extra melkproductie in Europa komt niet uit de zuidelijke landen, maar bij ons en nog een paar andere landen vandaan. Dan is het ook niet vreemd dat Brussel met argusogen naar ons kijkt. De landen die minder produceren, hebben wel te maken met de lage melkprijs, terwijl de grotere productie bij ons vandaan komt."

Wel de ellende

In feite is het vergelijkbaar met de overschrijding van het fosfaatplafond. De extensieve boeren hebben daar niet aan meegewerkt. Ze dreigen wel de ellende van de fosfaatrechten te krijgen. Dat is ook niet redelijk. Zo staan de landen die onze melkproductie en mestoverschot veroordelen er ook in.

Productie mineralenconcentraat moet doorgaan

We moeten toegeven dat wij soms een beetje stout zijn. Dat laat onverlet dat het winnen van mineralenconcentraat uit mest als vervanger van kunstmest hoe dan ook moet doorgaan.

Laatste reacties

 • Mozes

  Een onduidelijk verhaal dit keer. Gaat het nu om milieubeheersing of om marktbeheersing?

 • alco1

  Voor mij is de intentie van het verhaal wel duidelijk.
  Trouwens op de beurs heb ik niemand kunnen vinden die af wist van de introductie van het fosfaatplafond en waarschijnlijk is het helemaal geen voorstel wat uit de koker komt van Brussel maar komt van onze eigen kliek.

 • farmerbn

  Het fosfaatverhaal is Nederlands. Geen enkel land kijkt naar fosfaat maar alleen naar stikstof. Den Haag en/of LTO hebben dit bedacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.