AlgemeenOpinie

Dokter Dick

Met vaste hand brengt hij de infuusnaald in de halsader van het onderstebovenkalf dat aan de ladder hangt. Als het infuus loopt, laten we de ladder zakken. Zo doe je dat dus.

Als coassistent mocht ik regelmatig met Dick mee en dat was altijd een feestje. Het laddertrucje pas ik nog steeds toe bij een erg uitgedroogd kalf. Dick is de dierenarts die je iedere boer en ieder dier gunt. Geen klus te zwaar of te moeilijk, geen nacht te koud. Dick heeft altijd de oplossing. Met zijn woeste bos krullen en olijke snor een man die je niet over het hoofd ziet.

Dick draait nergens zijn hand voor om. Onmogelijk? Bestaat niet. Dick kijkt niet naar economische haalbaarheid, hij handelt vanuit zijn hart. Een lastige tyloom brandt hij zorgvuldig weg, waarna de koe weer goed kan lopen. Een slag in het lijf draait hij er met zijn lange oersterke armen zo uit. Hoewel, hij vindt het ook erg leuk om het zijn studenten te leren. Toen ik mijn eerste poging onder zijn begeleiding waagde in een oud grupstalletje, golfde het vruchtwater met een enorme boog via mijn armsgat het verlospak in. Druipnat was ik. En Dick had enorme schik. Even later zaten we bij hem thuis brownies te eten die door zijn vrouw Karien waren gebakken en stapte ik onder de douche, waarna Dick een droge onderbroek van zijn vrouw voor me tevoorschijn toverde. Altijd opgewekt met een vriendelijk woord voor iedereen. En wanneer hij ’s nachts aan de bak moest, ging Karien vaak mee om een handje te helpen. Of gewoon voor de gezelligheid.

Dierenartsen zoals Dick worden helaas niet meer gemaakt. Dat is eeuwig jammer. Voor de dieren, maar ook voor hun eigenaren. Hij stapt nu uit de praktijk en we zullen hem vreselijk missen. Nu kan hij wat vaker gaan surfen of schaatsen, of de kat van de buren castreren op de strijkplank. En ik weet zeker dat je hem over dertig jaar nog steeds mag bellen als je een probleem hebt met je schaap of je hond. Dan staat hij gewoon nog klaar.

Dick Scholten mag dan wel uit de buitenpraktijk van de faculteit zijn gestapt, uit ons hart gaat hij nooit.

Beheer
WP Admin