AlgemeenOpinie

Provincies misbruiken bevoegdheid

De provincies misbruiken steeds vaker hun bevoegdheden op het gebied van ruimtelijke ordening om de afgifte van milieuvergunningen te bemoeilijken.

Kijk naar wat in Noord Brabant gaande is. Van de dik 70 aanvragen onder de BZV (Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij) zijn er maar zo’n 30 verleend. En dan komt er ook nog een nieuwe versie van die BZV aan. Daarin worden volksgezondheidsaspecten nog zwaarder meegewogen. De bewijslast komt bij de boer te liggen, terwijl er niet eens wetenschappelijk bewijs is voor de relatie tussen vee en volksgezondheid. Het onderbuikgevoel gaat daarmee regeren bij de vergunningverlening.

Het provinciebestuur wil geen grote grondloze melkveebedrijven of grote varkensbedrijven. Maar dat is via de Wet op de Ruimtelijke Ordening eenvoudig te regelen. Beperk de bouwblokgrootte, verbied hoogbouw en geef geen ontheffingen. Dan heb je automatisch een grens aan de omvang van bedrijven. Luchtwassers zijn toch al zo ongeveer verplicht in de intensieve veehouderij, schrijf dat ook voor op bedrijven die geen weidegang toepassen of meer dan 400 koeien hebben en je hebt meer dan voldoende wapens om al dan niet excessieve groei van bedrijven te stuiten.

Nu blokkeert de ene regeling na de andere de vergunningverlening. Daardoor wijken veehouders met groeizin uit naar het houden van vee in verouderde stallen van ‘de buurman’. Daarmee werkt de BZV helemaal anders uit dan bedoeld. Niet leidend tot meer duurzaamheid, maar tot meer overlast en tot wegpesten van goedwillende ondernemers.

Beheer
WP Admin