Commentaar

3830 x bekeken 24 reacties

Lauwe oorlog met Rusland raakt agribusiness

De EU heeft ingrijpende economische sancties afgekondigd tegen Rusland. De dominee heeft, tenminste voor het moment, gewonnen van de koopman.

Aan de sancties zijn harde onderhandelingen binnen de EU voorafgegaan. Frankrijk is er zo in geslaagd de eigen belangen veilig te stellen. Het mag twee grote oorlogsschepen die al besteld waren door Rusland, alsnog leveren. Verder lijkt het erop dat handelsbelangen ondergeschikt zijn geworden aan geopolitiek.

Nederland is een erg belangrijke handelspartner voor Rusland. En van alle sectoren is de agrarische de belangrijkste. Machines, met name agrarische, zijn goed voor bijna de helft van de export naar Rusland. Voedsel staat op nummer drie. De Nederlandse agribusiness ligt daarmee in de frontlinie van deze bijna-oorlog met het rijk van Poetin. De huidige situatie wordt al een 'lauwe oorlog' genoemd - een variant op de koude oorlog van vroeger met de Sovjet Unie.

Dat is geen benijdenswaardige positie. Niet zozeer de sancties zelf zullen de bedrijven in deze sector raken, maar vooral de Russische reactie daarop. De Russen hadden er toch al een handje van om importbeperkingen op te leggen als hun dat uitkwam. De eerste tekenen dat Moskou met dat wapen terugslaat, zijn er al.

Lastig punt is dat het effect van sancties lastig te meten is. Daarbij is niet helder aan welke eisen Rusland precies moet voldoen om de maatregelen weer van tafel te krijgen. Hierdoor heeft deze crisis helaas alles in zich om lang te duren.

Laatste reacties

 • Piet, Midden-Europa

  Tsja, ''helaas heeft deze crisis het in zich om lang te duren''. Dat is realistisch geformuleerd !!!... Poetin wil meetellen op Wereld-Niveau !!!... Desnoods met Vuurwerk !!!... Wij leven nu in het jaar 2014 en ik stel nu de vraag; hoe komt het toch >>> ondanks het grote aanbod van gechiedenis informatie<<< dat er toch nog mensen zijn die de rest van de wereld doen huiveren ???...

 • alco1

  Zo'n vraag kunnen we allen stellen. Maar wat is de oplossing?

 • pinkeltje

  Ben bang dat er niet zoiets is als een echte oplossing. De mensheid heeft het nu eenmaal in zich dat dit soort dingen gebeuren. Misschien een fatalistisch standpunt maar door de eeuwen heen is het nog nooit anders geweest en het gaat ook niet anders worden. Waarmee ik niet wil zeggen dat je met de pakken neer moet gaan zitten. Maar even oplossen en een wereld creëren waarin we alleen nog maar vriendelijk en met volledig wederzijds begrip met elkaar omgaan gaat niet lukken. Op kleine schaal en in beperkte kring wil het wel een beetje maar op grotere schaal kun je het vergeten. Vanuit de ecologie is het ook wel te verklaren. De sterksten overleven en drukken zoveel mogelijk hun stempel op de populatie. Alles is terug te brengen tot de natuurlijke drang tot voortplanting en in stand houden van de soort. En de homo sapiens beschikt daarvoor inmiddels over zeer ver gaande middelen. En past die ook toe.

 • agratax2

  Piet . Poetin is altijd al een speler op wereld niveau. Hij heeft zich begin netiger jaren tijdens een internationaal congres in St. Petersburg laten ontvallen 'Het uit een vallen van de CCCP is een geschiedkundige fout en die moet hersteld worden'.

 • ikkethuis

  Ik begin steeds meer te geloven in de golfbewegingen van Kondratieff.

 • Piet, Midden-Europa

  @agratax1 Duidelijke Taal Han van 20 jaar geleden door Poetin, dan is hij zijn woorden trouw gebleven !!!... Wij zien nu wat vastberadenheid teweeg brengen kan.

 • koeboertje

  Frankrijk levert 2 oorlogsschepen af , dus ook medeverantwoordelijk aan de russische strijd in oekraine en de krim wie heeft er nu boter op zijn hoofd ?

 • agratax2

  koeboertje. Deze oorlogschepen zijn aanbesteed toen iedereen in West Europa dacht dat de oorlogsdreiging in Europa voor goed verdwenen was en dus konden we rustig wapentuig leveren. Duitsland leverde geavanceerde wapens en wij leverden onze speciale richt en besturings electronica voor WAPEN. IK had liever gezien dat de EU die 2 miljard voor de oorlogsbodems aan Frankrijk betaalde en dan zelf over deze boeten beschikte. Weer maken wij ons schuldig aan overdreven 'Afspraak is afspraak' en 'Lieve hemel het gaat geld kosten'. Dit zijn beide zaken die Poetin niet begrijpt, maar in dank aanvaardt. Wij in West Europa willen niet begrijpen dat Vrijheid zijn Prijs heeft.

 • nak

  agratax; EU doet er goed aan haar eigen belang boven dat van de VS ze zetten. VS pushed EU tot het nemen van sancties maar in tegen stelling tot de VS kan Rusland de EU wel degelijk in de mangel nemen.
  Wat is het probleem als de Oekraine na 6 maanden weer onder Rusische invloed valt? Zo is het de laatste 500 jaar bijna altijd geweest.

 • info36

  Domme reactie van nak.

 • Khalid en zijn maten

  Als Poetin uit NL niet meer kan krijgen wat hij wil dan haalt hij het toch uit een ander landen van de EU die economisch minder sterk staan,dichter bij Rusland liggen en die voor het juiste bedrag omkoopbaar zijn (maffiapraktijken). Dan maar iets minder kwaliteit en kwantiteit,daar maakt Poetin zich niet zoveel zorgen over denk ik.

 • roland

  Waarom uberhaupt nog zaken doen met Rusland? Ene jaar willen ze zoveel aardappelen dat je kunt leveren voor een goeie prijs, jaar daarop komen er allemaal extra eisen en dan blijven wij met de aardappelen zitten. Zo is het net met melk. Ene jaar kunnen we zoveel exporteren naar Rusland als we willen en het jaar daarop komen er allemaal extra eisen voor de export zodat we de melk niet meer kunnen leveren. Ik zeg gewoon geen zaken meer met Rusland doen en andere markten aanboren om ons goederen te verhandelen. Rusland is en blijft gewoon een zeer onbetrouwbare handelspartner

 • ed12345

  Agratax Frankrijk is altijd een rare vogel geweest in WW2 zat het zuiden met de duitsers mee te werken(Vichy regering) dit heeft ze toen hun vloot gekost De Gaule wilde niet in de navo
  En je hebt helemaal gelijk onder gegeven omstandigheden is het voorzichtig uitgedrukt niet erg verstandig die oorlogsbodems aan de ooster buren te leveren
  Roland wat boycotts aangaat in de wereld handel wordt een schip geladen in pakweg r'dam of antwerpen met bulk lading met bestemming b.v. australie de handelaar zit in pakweg zwitserland,het schip is nog niet in international wateren of de lading wordt verkocht aan een handels bedrijf in pakweg chili en verkoopt het rustig aan rusland

 • aejp.poels

  rusland ligt voor een heel groot deel in azie. laat ze het daar maar uitzoeken. grenzen gewoon dicht houden, voor in / export. hun manier van denken is niet de onze ( europa ). isoleren, een tijdelijke verlaging van prijzen accepteren ( dit word wereldwijd wel gecorrigeerd ) en vol inzetten op alternatieven voor de europesche energievoorziening ( ooit zullen we het toch moeten hebben van een leven zonder fossiele brandstoffen ). geen geneuzel meer over een vermeend virusje of kevertje, maar vol gaan voor de toekomst.

 • brutus71

  Op de wat langere termijn zal de koopman het winnen van de domineezoals altijd.
  In de Oekraine zijn de sporen van de lancering al lang uitgewist en als je niet kunt bewijzen dat de Russen achter de lancering zitten, dan zullen de sancties stoppen.

 • ohzo

  Of: de keizer zegt tegen de kardinaal: ik houd ze arm, jij houdt ze dom..

 • agratax2

  @nak. Uit uw opmerking kan ik opmaken dat het u geen snars interesseerd of u onder Spaans, Frans of Nazi bewind staat. De Oekrainers wel, zij zijn eindelijk na eeuwen van opgedeeld te zijn weer een land en dat wilden ze graag zo houden tot er een man opstand die een stel ongure oproerkraaiers stuurde om te stoken en oorlog te voeren over afscheiding.
  Als we dit toestaan staat Poetin bij jouw op de stoep voor je het weet met de mededeling, 'Ik komt bevrijden van Brussel en het Wittehuiis. Oh sorry ik vergis mijn Witte Huis Moskou deelt vanaf nu de lakens uit en vanaf nu houdt je je mond. Mijn Witte Huis, ik dus duldt geen tegenspraak'.

 • ed12345

  Agratax het jammere is dat er maar heel weinig mensen dit zo zien .Een beetje meer Argus gedachte kon in gegeven omstandigheden wel wat meer gepast zijn.Ik weet niet of west Europa dit ook inziet maar ze hebben het wel zelf in de hand gewerkt ,door gas en olie te kopen bij de russen hebben die nu de financiele reserves om een groot modern leger op te bouwen,En wij maar lekker bezuinigen

 • gjcamps

  Agratax, belachelijke stelling name, de gemiddelde Oekrainer wil wat er nu gebeurt absoluut niet. Onzin dat dit door Rusland of Putin opgezet is, de grootste boeven komen ui Lviv West Ukraine, daarom interesseert hun de bevolking in het Oosten helemaal niets. Respecteer de vrijwillige keuze van die regio's voor meer onafhankelijkheid van Kiew. Geweld is geen oplossing.

 • gjcamps

  Hier op de Krim heeft na 3 maanden al bijna 80% van de inwoners hun Russisch paspoort ontvangen. En er staan nog rijen voor het loket. Lijkt me toch een duidelijk signaal van de bevolking zelf. Volgens mij moeten ze in Lviv nog 10 jaar 'associëren' met Brussel om resultaat te boeken.

 • nak

  Agrotax, gelukkig woon ik niet in de Oekraine en het interesseerd me weinig onder wie het bewind heeft over de Oekraine. Laat ze het zelf uitzoeken. Het is in iedergeval naief om te stellen dat iedereen in de Oekraine de Russen er uit willen gooien, anders zou het huidige Oekrainsche bewind niet eigen burgers bombaderen.

 • koestal

  Poetin komt zichzelf wel tegen met de voedselboycot,het volk wordt ontevreden met de lege schappen in de winkels,dan heeft hij weer een nieuw probleem,het volk wil welvaart en geen armoede

 • alco1

  @Koestal. Er is voor hem een gemakkelijk bruggetje te leggen naar zijn bevolking toe, dat het buitenland daar de oorzaak van is. Dit is de manier om zijn bevolking onder de wapenen te krijgen. Zo ging dat ook in 1939.

 • Vibank

  Jongens Jongens
  Wet 1 tot en met 100
  Geld is macht
  Macht is geld
  Voor de rest drink een glas ect ect

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.