AlgemeenOpinie

Klaar voor volgende stap bij antibiotica

De veehouderij verdient een compliment. Ten opzichte van 2009 is het antibioticagebruik in de vier belangrijkste veehouderijsectoren met 57,7 procent afgenomen.

Daarmee is de reductiedoelstelling van halvering van het gebruik in 2013 ten opzichte van 2009 ruimschoots gehaald. In de varkenshouderij daalde het antibioticagebruik afgelopen jaar met 30 procent, in de pluimveehouderij met 29 procent en de kalverhouderij met 15 procent. Alleen in de rundveehouderij bleef het antibioticagebruik stabiel.

Hoewel er alle lof klinkt voor de sectoren en de dierenartsen is het dossier hiermee zeker nog niet afgesloten. Voor 2015 staat een reductiedoelstelling van 70 procent genoteerd. Het uiteindelijke doel is niet de vermindering van het antibioticagebruik, maar vermindering van de resistentie tegen antibiotica. Eerder dit jaar kwamen hierover hoopgevende eerste cijfers naar buiten: de resistentievorming in de pluimveehouderij daalde sneller dan gedacht.

De Stichting Autoriteit Diergeneesmiddelen kondigt al aan naar een ander systeem te willen om verdere reductie van antibioticagebruik te realiseren. Even bekruipt het gevoel dat je een winnend team niet moet veranderen. Maar in de strijd tegen antibioticaresistentie lijkt dit wel de goede weg. Het laaghangende fruit is geplukt. Of een reductie van 70 procent haalbaar en noodzakelijk is, is nog moeilijk te zeggen. Beter is om te kijken welk antibioticagebruik het meeste risico vormt als het gaat om resistentievorming. Beter is het om daar op te richten dan op nog meer generieke doelen.

Beheer
WP Admin