Redactieblog

1775 x bekeken 16 reacties

EU belangrijk voor boer én natuur

'Europa' is een arena waar landbouw en natuur elkaar veel te bieden hebben. Die hoeven elkaar bovendien niet in de weg te zitten.

'Europa' is een arena waar landbouw en natuur elkaar veel te bieden hebben. Tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen, de afgelopen maanden, viel mij op dat zowel landbouw- als natuurorganisaties groot belang hechten aan Europees beleid en Europese samenwerking. Voor landbouw is dat het GLB, voor de natuur met name Natura 2000. Voor beide sectoren is eenduidigheid op Europese schaal van groot belang. Voor de landbouw vanwege markt en concurrentie, voor de natuur om Europese topnatuur veilig te stellen op de beste locaties. Uiteindelijk zijn beide sectoren er in mijn ogen bij gebaat als gewassen en natuurtypen floreren op de plekken waar de natuurlijke omstandigheden het gunstigst zijn.

Europees natuurbeleid groot succes
In haar recente natuurvisie stelt staatssecretaris Dijksma dat het Europees natuurbeleid (Natura 2000) een groot succes is. Dat komt doordat het een offensief natuurbeleid is: maak natuur zo robuust dat deze een stootje kan hebben. Als dat eenmaal zo is, vormen economische ontwikkelingen ook geen grote bedreiging meer en kunnen natuur en economie beide tot hun recht komen. Deze programmatische benadering ligt ook ten grondslag aan de PAS: een sterke natuur kan beter tegen enige belasting met stikstof. Ik hoop deze manier van werken binnenkort vastgelegd te zien in de nieuwe natuurwet.

Multifunctionele natuur in opmars
Op Europese schaal doet ook de multifunctionaliteit opgeld. Natuur is er niet alleen voor zichzelf, maar ook voor waterveiligheid, zuivering van drinkwater, recreatie, gezondheid, natuurlijke plaagbestrijding. En landbouw doet meer dan producten voortbrengen. Die sector kan bijdragen aan vele maatschappelijke behoeften en verdient daarvoor dan ook beloning.

Terecht hechten zowel de landbouw als natuurgerelateerde partijen dus grote waarde aan Europa. Europees prioriteren geeft het beste resultaat per euro van de belastingbetaler en klant. Europees optimaliseren kan leiden tot twee sectoren die robuust en gezond zijn en elkaar daardoor minder in de weg zitten. Alle reden dus om daarbij waar mogelijk samen op te trekken.

Laatste reacties

 • Gijs Gans

  daar waar mogelijk samen optrekken betekend voor NM als wij onze zin maar krijgen is het goed, anders gaan we naar de rechter.

 • Fermer

  Vertrek met natuurmonumenten oost- of zuidwaarts, daar heb je heel veel ruimte voor natuur, echte natuur. De zak met geld die je in Nederland uit geeft voor een stukje gemaakte, mini natuur, die doet daar veel meer, voor de plaatselijke bevolking, voor de plaatselijke en landelijke economie en voor Behoud van Echte Natuur.

 • Broes

  @emmerei: Heb je het bovenstaande artikel wel gelezen voordat je reactie #2 plaatste?

 • boerke brabant

  precies gijs gans, samen optrekken en uiteindelijk dansen naar de pijpen van natuurmonumenten, anders tref je hun op hun pad... wij hebben geen kort geheugen !

 • Fermer

  @ broes, ik zie het Europees, gewassen en natuurtypen daar waar ze het best floreren en niet 'de natuur robuust MAKEN'.

 • alco1

  Bij ons kon het niet duidelijker uitgebeeld worden. Er stond een bord aan de weg met het opschrift: 'Moet de zorg nog meer uitgekleed worden' en het stond naast de weg met rechts ervan een miljoenen verslindend nieuw natuur gebied.

 • Broes

  @emmerei: het overgrote deel van de Nederlandse bevolking wil natuur op fietsafstand. Wat hen betreft mogen wij boeren wel wat verderop aanmodderen. Overigens geeft Teo Wams uitstekend aan hoe we dat toch nog enigszins kunnen laten samengaan.

 • Fermer

  @Broes, dan moet het overgrote deel van de Nederlandse bevolking daar maar voedsel en een inkomen voor de BV Nederland uit zien te halen. Alsof de weides en boerenlandschap geen mooie natuur zouden zijn. Als het zo door gaat zullen misschien wel veel boeren hun heil elders moeten gaan zoeken, of ze nu willen of niet, misschien hoeven ze dan niet meer aan te modderen, zoals jij stelt. Wij boeren zijn niet tegen natuur, het is maar wat je eronder verstaat. De Oostvaardersplassen is waarschijnlijk zo'n voorbeeld van 'Europese topnatuur veilig te stellen op de beste locaties', nou voor mij dus niet, daar bedank ik voor.

 • W Geverink

  Ik zag zo'n natuurgebied langs de N36. Een gebied waar een rechte sloot krom is gemaakt en vol staat met boterbloemen distels en schotse hooglanders. Het zag er voor mij als toerist gewoon uit als een stuk ernstig verwaarloosde grond temidden van keurig bijgehouden landerijen. Besteedt het geld dan maar aan de zorg zoals Alco zegt.

 • koestal

  ze hebben het tegenwoordig over robuuste verbindingszones,ik begrijp deze taal niet meer,volgens mij is dat iets ongrijpbaars van natuurorganisaties die graag vage termen gebruiken om interessant te doen

 • schoenmakers1

  eerst zien dan geloven dat Dijksma zorgt dat economische ontwikkelingen niet belemmerd worden door natuur.
  en de natuurlijke plaagbestrijding waar je het over hebt betekend alleen maar dat er meer ongedierte komt die verschillende ziekten overbrengt

 • veldzicht

  Laat N.M. eerst maar de rotzooi opruimen die ze in het verleden hebben,
  gemaakt,het ging er alleen maar om om zoveel mogelijk gronden aan te kopen maar geld om natuur aan te leggen of te onderhouden was er niet,hier in de buurt zijn ook goede landbouw gronden opgekocht als
  je de troep nu ziet zou ik mij als n.m. doodschamen en dat voor honderden milioenen euro.s en de regering maar belasting verhogen
  we hebben zo,n begrotings tekort.

 • alco1

  Goed gezien veldzicht. Ik zag ook met een wandeltocht velden vol met distels. Die Teo kan mooi praten, maar heeft geen enkele realiteitszin. Wanneer staat er eens iemand op bij de LTO b.v. die de klinkklare onzin eens een keer blootlegt. Maar ook eerlijk gezegd. Die Teo verkoopt zijn verhaal goed voor de leek. Maar het is ook weer zo dat geld opmaken altijd gemakkelijker te verkopen is dan geld verdienen.

 • ed12345

  Ik krijg ook altijd beestjes op m'n rug als ik de uitvoering van die mooi natuurmonumenten zie .Ook zo'n mooi gezegde de natuur z'n gang laten gaan .Als dat de algemene instelling was geweest door de eeuwen heen ,woonden er nu bijna niemand meer ten westen van de lijn pakweg Bergenop Zoom ,Utrecht ,en Groningen.Het teniet doen van het werk van vele generaties boeren ,hun medewerkers en anderen die al hun kennis en energie ingezet hebben om er van te maken wat het nu is .Dat of weer onder water zetten of in mijn ogen verwaarlozen .Ik vind het missen van alle respect tegenover al die mensen die dit opgebouwd hebben

 • pinkeltje

  Nederland kent geen natuur. Wel cultuur. Door mensen gemaakt. Het moet er uit zien zoals we ons dat vanachter het bureau bedacht voorstellen. Het zogenaamde streefbeeld. In de Oostvaardersplassen bepaal je ook gewoon met het gemaal hoe het er in grote lijnen uit gaat zien. Je zegt het maar hoe nat je het hebben wilt. Amersfoort aan zee, dat is natuur. Maar dan passen er geen 17 miljoen mensen in dit kikkerlandje. Of we moeten het nationaal park De Hoge Veluwe plat schuiven en er een Vinex locatie van maken. Maar dat zal ook wel niet de bedoeling zijn.

 • PetervanKempen

  Meneer Wams meet met twee maten en roept dan samen optrekken.
  Zelf doet ie niets voor al die miljoenen voor natura 2000 , de ganzen overlast en exotische dieren zijn niet de doelen die in de habitatrichtlijn staan meneer wams!
  En kreeg u maar net zo veel AIDers overd e vloer die de levering van biodic versiteit controleren als een boer die GLB geld ontvangt.
  Wie houdt u voor de gek met dit soort prietpraat en smoesjes. NM is gewoon een anti boer en anti fauna beheer club die koste wat het kost zijn zin wil doorzetten. beloftes zoals meehelpen in eigen terrein ganzen te beperken komt men niet na. Laten we eens gaan afrekenen wat we eigenlijk voor al die miljoenen krijgen : Hordes semi ambtenaren consumeren 90% van alle geld, een totaal verwaarloosde omgeving resteert met een monocultuur van hier tot Tokio.
  Ophouden met die flauwe kul. Deze keizer heeft geen kleren aan!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.