Redactieblog

3607 x bekeken 25 reacties

Bepaalt Rabo welke stal we bouwen?

"Nog even en de Rabobank bepaalt welke stal we moeten bouwen", zegt Hanna. "Bedrijfsfinancieringen, die voldoen aan het niveau Plusstallen, worden gemakkelijker verstrekt. Wie dus gewoon goedkoop wil bouwen, krijgt straks geen geld meer."

"Je overdrijft", vind ik. "Rabo heeft meegewerkt een nieuw concept stal. Samen met LTO, NZO en de Dierenbescherming. Kortom, alle organisaties, met uitzondering van de sectorvakbonden, maar die geven toch alleen maar commentaar op wat anderen bedenken. Dat is hun rol en die vervullen ze met verve.

De eisen van de Plustal zijn lager dan bij een integraal duurzame stal, maar hoger dan de wettelijke eisen. Het komt er dus op neer dat wanneer je een stal bouwt volgens de wet je van de bank geen of moeilijker financiering krijgt.

"De Rabo beweegt zich daarmee op een bedenkelijk terrein", meent Hanna. "Via de geldkraan stimuleert zij de bouw van duurzame stallen. Ik vraag me af of dit haar taak is. De bank moet geld verstrekken als er voldoende onderpand is en er een verantwoord bedrijfsplan ligt. Niet alleen als het een bepaalde ontwikkeling stimuleert. Dat is hun taak niet."

Mee eens. Van de zuivelsector kan ik me de stimulering indenken. Die weet hoe de markt reageert op duurzaamheid. Als men dan de grondstof melk van duurzame stallen wil hebben, helemaal akkoord. Ook van de LTO kan ik het me nog voorstellen dat die een bepaald beleid voorstaat. Om van de Dierenbescherming maar niet te spreken. Maar de Rabo, nee, die moet ook een ondernemer, die voldoet aan de wettelijke eisen, financieren."

"Het doet met denken aan de prostitutiesector", zegt Hanna."Banken wilden die, hoewel wettelijk binnen de regels, ook niet financieren. Ze sloten een bepaalde groep uit. Dat doen ze straks ook met boeren die goedkoop binnen de wettelijke normen willen bouwen. Onacceptabel."

Siem Jan Schenk van de LTO hoopt met de plusstal de bewustwording van de sector voor duurzaamheid aan te jagen. "Het moet echter wel passen in het economisch plaatje van de veehouders", zegt hij. Maar als de Rabo daar anders over denkt?

Laatste reacties

 • farmerbn

  Leuke vergelijking; boeren en hoeren.
  Het is een slecht teken dat de dierenbescherming zoveel macht krijgt door het handelen van de Rabo. Omdat er ook veel vegetariers bij de dierenbeschermers zijn, zijn ze niet eens klanten van de veehouderij. Vandaag willen ze dit en morgen willen ze weer meer dus in feite zijn ze het paard van Troye. Rabo is verkeerd bezig en doet aan (linkse)politiek.

 • Zuperboer

  Lees: Utrecht doet aan (linkse) politiek; de arme relatiebeheerders die in de Achterhoekse en Drentse keukens dit verhaal moeten verdedigen terwijl ze zelf met een degelijk nuchter boerenverstand zijn uitgerust zullen het met dit soort spagaatsituaties mentaal heel zwaar krijgen. De RABO vervreemdt meer en meer van haar 'roots'.

 • ...............

  Relatiebeheerders bij de Rabo met nuchter boerenverstand ben ik daar nog niet tegengekomen.

 • Zuperboer

  @..............: Hier bij Rabobank Graafschap Noord zitten ze gelukkig wel! En ik ga er vanuit dat ze elders ook wel degelijk zitten. Ik geef toe het is een eigen ervaring die ik in dit geval doortrek in de vergelijking om aan te geven waar de crux zit, nl. in de afstand tussen 'Utrecht' en de werkvloer in de provincie waar het in dit geval wollige beleid moet worden verkocht aan mensen die met de laarzen/Strovels in de klei/het zand/het veen staan.

 • agratax2

  Gelukkig zijn er naast de Rabobank nog nadere finanaciele kanalen. Ik snap echt niet dat Hanna zich zo druk maakt over het beleid van de Rabobank, als ze het er niet mee eens is, heeft ze twee mogelijkheden; 1) Spreek je uit op de leden vergadering, 2) stap naar de concurent en zeg de Rabo vaarwel.

 • BW

  Helemaal met Hanna eens. De Rabobank is een bedrijf waar je geld kan kopen. Niet meer en niet minder. En ja Zuperboer, de Rabo vervreemdt van hun klanten, terwijl wij als leden toch beleid mee bepalen. Ook wij hebben top-relatiebeheerders, die denk ik, dit beleid niet onderschrijven, maar dat ga ik ze eens vragen. Zolang ik netjes rente en aflossing betaal hebben ze helemaal niks over mijn bedrijfsvoering te zeggen.

 • pinkeltje

  Waarschijnlijk wil Rabo ook politiek correct door het leven gaan. Maatschappelijk betrokken etc. Beetje op de manier zoal politici uit zijn op de gunst van de kiezer - dus vooral niet al te veel de waarheid zeggen want die horen we vaak niet graag - wil Rabo ook populair zijn bij het publiek. Met het verhogen van salarissen van de topfunctionarissen lukt dat niet, dus moet je genoeg andere leuke dingen doen om te voorkomen dat je vroeg of laat wordt beticht van het ook nog eens financieren van ondernemers die het grote publiek liever kwijt is dan rijk. Denken ze althans.

 • daan1908

  Leuke tent die RABO , op vergaderingen staat ze ons te wijzen op onze maatschappelijke verantwoordelijkheden , in de tussentijd verneuken ze zelf de kluit , LIBOR manipulatie , krijgen forse boete 780 miljoen en zijn er trots op dat ze dit niet met de fiscus hebben verrekend ( buitenlandse boete is aftrekbaar ) direct na dit akkefietje hebben ze alle klanten uit de euribor gegooid en de rente dus even snel verhoogd . Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat veel lokale Rabo - banken zich zouden moeten schamen . Wie betaald weer de rekening ? Precies , de klant die zich wel aan de regels houd .

  Prettig Weekend

 • wmeulemanjr1

  DE Meesten hebben toch al hun 'droomstal' gebouwd volgens de media.

 • red

  Rabo (ruimt alle boeren op) begint langzaam waar te worden.
  Ze waren altijd de liefste van de klas maar als meester niet keek haalden ze sniki de grootste rotigheid uit. Boeren hebben ze aan hun gebonden met een swob lenning met het verhaal als je dit niet doet loopt de rent straks zeer waarschijnlijk naar 9 % . Dat is klanten binding zoals Utrecht het graag ziet . Ze zijn vergeten waar ze uit zijn ontstaan. Als iedereen zich niet voor lange tijd vast legt worden ze wel milder en voorzichtiger.
  Maar ik heb nu sterk de indruk dat er op deze manier top managers van de rabo zo een open solisitatie rond sturen op een lang leve de lol baan zoals in de politiek en als comesaris bij multinationals, want hier branden ze zich nooit aan.

 • Mfb

  red moet eerst maar eens op taalcursus. wanneer je een bedrijfplan in levert met zoveel fouten er in krijg je natuurlijk nooit geld....

 • drikhend

  Beste Mfb En u mag zelf ook wel een taalcursus volgen . Nooit gehoord van hoofdletters .

 • Zuperboer

  Wie had dat ooit gedacht, van Renteverlenger naar Stalverlenger!

 • joannes

  De Nederlandse Rabo doet aan Silo denken blijkbaar! Als je in Nederland dat de Politiek volgt maak je voor de toekomst vrienden zullen ze gedacht hebben. Dat je daarmee een Boer met een jarenlange te hoge last opzadelt - en impliciet te hoge kostprijs - is niet meer belangrijk wanneer ze zichzelf moeten redden van hun Imago Deficit. Waar beleids Prioriteiten - product van dat kleine groepje beslissers in de top- al niet naar kunnen leiden; zo blijkt!

 • Rip

  RABO is voor de boer de beste bank, maar heeft een slecht gevoel voor publiciteit. Zelf de boel belazeren met de Libor affaire, de belastingbetaler, wij dus, een deel van de miljoenenboete laten betalen en dan vrome praatjes over de toekomst van de boer. Dat past niet bij elkaar. Ze maken zich steeds ongeloofwaardiger.

 • japke33

  Nog een paar jaar, en dan zijn RABO en Friesland Foods, baas op de boeren bedrijven. En wij laten dat gewoon gebeuren!!

 • agratax2

  Ik kan me voorstellen, dat de Rabobank zijn nieuwe eisen m.b.t. stal en bedrijfstype (duurzaam) mee laat bepalen of er wel of geen geld wordt verschaft. Doen ze dit niet en de niet duurzame maar wel goedkope stal wordt op termijn door de overheid alsnog gedwongen te -moderniseren-. Komt de aanpassing geheid duurder uit dan wanneer er nu aan deze verzwaarde eisen wordt voldaan. Ik zie in deze eisen het participeren op de toekomst.

 • Mozes

  @japke33, natuurlijk hoef je dat niet te laten gebeuren. Op de eerste plaats zijn er genoeg andere banken waar je heen kunt gaan.
  Op de tweede plaats hoef je ook met de melk niet vast te zitten aan FC. DOC neemt graag nieuwe leveranciers aan. Ook A-ware wel, en anders kun je ook nog naar de spotmarkt. Het is dus geheel je eigen keuze.

 • Mozes

  @agratax, ik geloof dat jij het als enigste goed begrijpt.

 • ed12345

  Ben nooit zo gesteld op de blogs van vergaderboer er zit nogal iets van spijkers op lag water zoeken bij.De prostitutie met de landbouw vergelijken gaat wel ver .Voor zo ver ik weet worden er in de landbouw nog geen mensen onder valse voorwendselen hierheen gelokt en dan hun paspoort afnemen en vervolgens die mensen werk laten doen waar ze echt geen zin in hebben

 • christof conings

  Rabobank niet alleen maar alle banken schermen met Bazel III normen om kredieten te weigeren maar dit is pure onzin natuurlijk . Alle financiele instellingen gaan met je mee zolang je maar je hele hebbe en houden in onderpand zet voor hun . Zelfs meer, je ouders en grootouders moeten eraan geloven . De argumentatie om kredieten te weigeren is waardeloos kan je zo doorprikken maar wie doet hun wat zij hebben het geld en wij ondernemers hebben het nodig . Geef hun een jaarbalans waar je een omzet van 200.000 euro per arbeidskracht draait en een winst van 17% uit voortvloeid maar je krijgt geen krediet voor machines !!! Waarom omdat je je spaargeld er niet nog wilt insteken maar dit buiten je bedrijf houd zoals in alle sectoren gebeurd alleen de `` boer `` mag dat niet de ondernemer die niet vuil wordt en netjes in maatpak aanklopt met een waardeloos plan wordt gesteund . Ik heb besloten alles maar zelf te financieren en nooit nog een bank iets te vragen . Dan maar langzamer groeien . Als iedereen dit eens deed werden de banken wel stil vermoed ik .

 • Jan van het Zand

  Poen, poen, poen, poen, poen, ik neem een meloen op mijn schoen, zingt Huntelaar en we worden in Brazilië tóch wereldkampioen.

 • agratax2

  Waarom wil Vergaderboer bepalen onder welke condities hij geld kan opnemen bij de bank voor uitbreiding o.i.d. Waarom mag de bank dan niet bepalen onder welke omstandigheden en onder welke condities hij dit geld geeft aan de boer? Moet onze Veegaderboer en zijn Hanna weer eens met twee maten meten? De lener mag doen met het geld wat hem goed lijkt en de uitlener moet daar onder alle omstandigheden maar mee accoord gaan. Lijkt me echt een foute benadering er zijn nl. twee partijen betrokken bij de transactie en die hebben beide hun eisen waaronder ze willen zaken doen en hier ligt de onderhandelingsruimte die kennelijk meer is geworden dan de van ouds bekende Rente en aflossings percentages, is er nu het maatschappelijk verantwoord onderenemen bij gekomen voor de bank een zwaar wegend item.

 • landboer

  Wat een gemekker doe het dan zonder bank!

 • polsbroek

  Zijn er nog normale banken die doen waar ze voor zijn

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.