AlgemeenOpinie

Bepaalt Rabo welke stal we bouwen?

“Nog even en de Rabobank bepaalt welke stal we moeten bouwen”, zegt Hanna. “Bedrijfsfinancieringen, die voldoen aan het niveau Plusstallen, worden gemakkelijker verstrekt. Wie dus gewoon goedkoop wil bouwen, krijgt straks geen geld meer.”

“Je overdrijft”, vind ik. “Rabo heeft meegewerkt een nieuw concept stal. Samen met LTO, NZO en de Dierenbescherming. Kortom, alle organisaties, met uitzondering van de sectorvakbonden, maar die geven toch alleen maar commentaar op wat anderen bedenken. Dat is hun rol en die vervullen ze met verve.

De eisen van de Plustal zijn lager dan bij een integraal duurzame stal, maar hoger dan de wettelijke eisen. Het komt er dus op neer dat wanneer je een stal bouwt volgens de wet je van de bank geen of moeilijker financiering krijgt.

“De Rabo beweegt zich daarmee op een bedenkelijk terrein”, meent Hanna. “Via de geldkraan stimuleert zij de bouw van duurzame stallen. Ik vraag me af of dit haar taak is. De bank moet geld verstrekken als er voldoende onderpand is en er een verantwoord bedrijfsplan ligt. Niet alleen als het een bepaalde ontwikkeling stimuleert. Dat is hun taak niet.”

Mee eens. Van de zuivelsector kan ik me de stimulering indenken. Die weet hoe de markt reageert op duurzaamheid. Als men dan de grondstof melk van duurzame stallen wil hebben, helemaal akkoord. Ook van de LTO kan ik het me nog voorstellen dat die een bepaald beleid voorstaat. Om van de Dierenbescherming maar niet te spreken. Maar de Rabo, nee, die moet ook een ondernemer, die voldoet aan de wettelijke eisen, financieren.”

“Het doet met denken aan de prostitutiesector”, zegt Hanna.”Banken wilden die, hoewel wettelijk binnen de regels, ook niet financieren. Ze sloten een bepaalde groep uit. Dat doen ze straks ook met boeren die goedkoop binnen de wettelijke normen willen bouwen. Onacceptabel.”

Siem Jan Schenk van de LTO hoopt met de plusstal de bewustwording van de sector voor duurzaamheid aan te jagen. “Het moet echter wel passen in het economisch plaatje van de veehouders”, zegt hij. Maar als de Rabo daar anders over denkt?

Beheer
WP Admin