AlgemeenOpinie

Toekomst zoekt boer

Vraag boeren, waar ook ter wereld, wat hun grootste zorg is voor de toekomst en zij zullen zeggen: ‘Het vinden van een opvolger’. Hoe kan het dat wij, allen afhankelijk van voedsel, zoveel moeite hebben met het vraagstuk van de opvolging? Iedere burger heeft iedere dag te maken met eten, maar het gevoel erbij ontbreekt vaak.

De tijd dat je altijd wel een boer in je familie had is al lang voorbij en zelfs in Den Haag hebben ze het Ministerie van Landbouw laten verdwijnen. Is voedsel dan niet meer belangrijk? Het lijkt erop dat de Westerse consument door de totale overvloed aan voedsel, niet stilstaat bij het belang van de primaire sector. Op het symposium van de Rabobank in Utrecht worden de feiten duidelijk op een rijtje gezet. De grootste groei van economieën in de wereld wordt nog altijd gerealiseerd door groei van de agrarische sector.

In Nederland zullen in de toekomst minder boeren zorgen voor een nog slimmere, efficiëntere manier van produceren met een nog groter respect voor milieu en dier. Tegelijk moeten we de enorme verspilling van voedsel tegengaan en onze kennis en kunde overdragen op boeren in delen van de wereld waar die kennis ontbreekt. En daar ligt ook onze enorme kracht. Zoals de heer Raiffeisen het ooit zo mooi verwoordde; we moeten boeren helpen om zichzelf te helpen. Alleen op die manier kunnen wij in 2050 met zijn allen 9 miljard monden voeden.

Wanneer kleinschalige boeren beter georganiseerd worden en meer toegang krijgen tot kennis door onderwijs, zal dit een cascade-effect hebben op de lokale en zelfs landelijke economie. Dat geeft jongeren weer zicht op een toekomst, anders dan wanneer zij het minibedrijfje van hun ouders over moeten nemen door gebrek aan een keuze. En voor ons in Nederland ligt de uitdaging in het creëren van meerwaarde voor onze producten door innovatie en kwaliteit. Dan zullen ook onze bedrijven economisch gezond blijven en ziet onze jeugd kansen voor de toekomst. Maar we moeten het met elkaar doen!

Het is tijd dat men in Den Haag landbouw weer hoog op de agenda zet, met een krachtige minister die nog met zijn of haar voeten in de klei heeft gestaan. Dan komt die bedrijfsopvolger er ook aan. Want zeg nou zelf; wat is er mooier dan boer zijn?

Beheer
WP Admin