AlgemeenOpinie

Lessen trekken uit Makkinga

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft een behartigenswaardig advies uitgebracht over werken met mest. De twee belangrijkste: iedereen moet zich bewust zijn van de gevaren van het werken met mest en iedereen moet met de gevaren rekening houden in de dagelijkse praktijk.

Waar het nu op aan komt is te handelen met de kennis over het gevaar. De gevaren ontkennen of bagatelliseren is dom, daarnaar handelen is ook gevaarlijk.

LTO Nederland heeft het advies omarmd. Er komt een platform dat kennis vergaart en verspreidt over en voor de veiligheid van iedereen die op het erf komt om met mest te werken. De insteek van alle belangenbehartigers moet zijn: we moeten veiliger en dus anders gaan werken. Dat mag wat kosten.

In een bijlage bij het rapport van de onderzoeksraad wordt ingegaan op het feit dat veel hulpverleners (die soms toevallig in de buurt zijn) zelf slachtoffer worden. Dat komt in de agrarische sector mogelijk meer voor omdat boeren van oudsher gewend zijn om andere boeren de helpende hand te bieden. Aangeleerd sociaal gedrag, dat bijna altijd wenselijk is, maar in sommige gevallen juist dodelijk werkt. Juist daarom is het van belang dat er altijd een deskundig iemand in de buurt is die met gebruikmaking van de juiste hulpmiddelen de eerste redding kan uitvoeren. Veilig werken is letterlijk van levensbelang.

Het zijn belangrijke lessen. Het gaat niet (alleen) om bewustwording, maar om gedragsverandering. Er is al een veel te zware tol geëist, er zijn te veel tranen geplengd, het verdriet is al te groot.

Beheer
WP Admin