Redactieblog

1810 x bekeken 14 reacties

Lessen trekken uit Makkinga

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft een behartigenswaardig advies uitgebracht over werken met mest. De twee belangrijkste: iedereen moet zich bewust zijn van de gevaren van het werken met mest en iedereen moet met de gevaren rekening houden in de dagelijkse praktijk.

Waar het nu op aan komt is te handelen met de kennis over het gevaar. De gevaren ontkennen of bagatelliseren is dom, daarnaar handelen is ook gevaarlijk.

LTO Nederland heeft het advies omarmd. Er komt een platform dat kennis vergaart en verspreidt over en voor de veiligheid van iedereen die op het erf komt om met mest te werken. De insteek van alle belangenbehartigers moet zijn: we moeten veiliger en dus anders gaan werken. Dat mag wat kosten.

In een bijlage bij het rapport van de onderzoeksraad wordt ingegaan op het feit dat veel hulpverleners (die soms toevallig in de buurt zijn) zelf slachtoffer worden. Dat komt in de agrarische sector mogelijk meer voor omdat boeren van oudsher gewend zijn om andere boeren de helpende hand te bieden. Aangeleerd sociaal gedrag, dat bijna altijd wenselijk is, maar in sommige gevallen juist dodelijk werkt. Juist daarom is het van belang dat er altijd een deskundig iemand in de buurt is die met gebruikmaking van de juiste hulpmiddelen de eerste redding kan uitvoeren. Veilig werken is letterlijk van levensbelang.

Het zijn belangrijke lessen. Het gaat niet (alleen) om bewustwording, maar om gedragsverandering. Er is al een veel te zware tol geëist, er zijn te veel tranen geplengd, het verdriet is al te groot.

Laatste reacties

 • Peerke1

  Heel triest, zie ook animatie film op jou tube hierover met zeer belangrijke informatie en kennis.

 • Peerke1

  Om precies te zijn zoek op: Animatie dodelijk ongeval in mestsilo Makkinga.
  geplaatst op 26-02-2014

 • koestal

  Als het kalf verdronken is ,enz...

 • Demeter Griend

  Het spuiwater afkomstig uit de luchtwassers van varkensstallen bleek ook in dit geval zeer gevaarlijk te zijn. Het lijkt water maar dat is het niet. Ook het dak op de silo kan tot grote gevaren leiden, dat is het dak niet waard.
  We moeten dit grote risico zien als agrarische sector, mede nu de ligboxstallen steeds groter worden en de opslag van de drijfmest steeds langer wordt. Ieder leven is 1 te teveel. Van alle betrokkenen is hun leven verwoest. Dit moet nooit meer gebeuren.

 • Jan-Zonderland

  Ik heb de animatiefilm met bijbehorend commentaar ook bekeken en het moet echt een zeer dramatische gebeurtenis zijn geweet daar.
  Waar ik mij echter over verbaasde was dat er maar 1 persoon uitgerust was met een persluchtmasker. De 2e man, die de zaak in de gaten moest houden vanaf de rand van de silo, kon normaal gesproken bij moeilijkheden van de man in de silo, niks doen omdat hij geen beschermende uitrusting had/droeg. Menselijk instinct heeft hem echter doen besluiten om toch zijn collega te hulp te schieten, zeer moedig, maar de gevolgen zijn bekend.
  Dan schijnt het nu nodig te zijn om allerlei instituten in het leven te roepen die er weer eens zeer lang en uitgebreid over gaan vergaderen terwijl het in wezen zo simpel zou kunnen zijn: Maak een lijst met protocollen die gevolgd moeten worden bij dergelijke werkzaamheden en een checklist die afgewerkt moet worden en ondertekend door alle betrokkenen en dan aan het werk. Een van de protocollen zou dus moeten zijn: voor iedere persoon die afdaald in een silo moeten er 2 personen, uitgerust met afdoende beschemingsmiddelen, stand by staan om in geval van nood in te kunnen grijpen. Simpel en kost weinig.

 • joohoo

  Toen de afdekplicht voor de mestsilo een feit was , is het aantal slachtoffers statistisch ingecalculeerd op 5 per jaar. veehouders hebben alle instanties ingelicht over deze gaskamers. De rechters oordeelden dat de wetgeving boven het aantal doden stond. Kennis te kort jazeker maar niet op de landbouwbedrijven.

 • josrodenburg

  uit ierland is een nieuw systeem van mixen door middel van beluchten,
  dan komt er zuurstof bij de mest en zou het minder rotten en komen er dus minder gevaarlijke gassen in 1 keer vrij.

 • alco1

  Jos. Zo af en toe ben je wel eens aan het mixen en kan de mest niet snel genoeg rond, waardoor lucht (zuurstof) gezogen wordt. Pas dan maar extra goed op.

 • aarthamstra1

  Spuiwater ,een zoet houder die de plank volledig misslaat , Ook met een bezem er in roeren geeft extra gas ,Maar dat heeft...''''........ niets met de bezem te maken. Straks komen er weer de smoezen om spuiwater als een gevaarlijke stof af te voeren.Roept het hier al tien jaar Beluchten en gasmeten Even gas meten en veilig stellen ,in toetsen . Pagina's vol informatie . Het verdomd de handhavers niets als het maar niet stinkt.Het zou strafbaar moeten zijn dit roekeloos gedrag van overheden,vergunningsverleners, vakorganisaties .Wel weten maar net doen of het wiel uitgevonden moet worden .

 • daantje

  als al die milieu regeltjes niet waren verzonnen
  en we de strond altijd konden uitrijden was dit niet gebeurt

 • aarthamstra1

  Zegt wel veel over LTO .

 • PIETER123

  Het AeroMix systeem wat veel in Ierland en Engeland wordt gebruikt voor het beluchten van mest.Als deze boeren zeggen dat bij de buren die nog gewone mest uitrijden veel meeuwen zijn en bij hun niet geeft te denken.Een oplossing met veel boerenverstand welke zeker verder moet worden onderzocht door wetenschappers.Toch moet je er voor waken dat het niet z'n martelgang wordt als bij het bovengronds mest uitrijden.Als Gelijk hebben en gelijk krijgen zit veel verschil in door de Cumela.Het denken in oplossingen in de toekomst is ook begraven van het oude deze regelgeving rond natura 2000 gebieden mestinjectie en te beginnen met silokappen en de PAS.
  Wie geeft de bust aan dit onderzoek.
  Moet nog even denken aan Ester de Lange EU parlementaire CDA ''denk dat de Ierse melkveehouders een standbeeld voor deze dedeputeerde oprichten ''bij een bijeenkomst van het CDJA in Drente omdat stallebouw op slot kwam.

 • agratax2

  Jan-zonderland. Ik moet het weer eens met je eens zijn. onderzoek niet nodig eenvoudig protocollen en misschien een takeltje op de silorand en de afdalende man een in coset bevestigd aan de hijsband. Valt hij flauw is hij hopelijk snel genog boven in de frisse lucht. Maar in ieder geval gaat het sneller dan eerst naar beneden en dan maar hopen dat je beide weer boven komt op tijd. Dat laatste weten we is doorgaans een utopie. Ik denk dat de oplossingen simpeler zijn dan welk onderzoeksbureau ook kan bedneken en minder kosten.

 • agratax2

  Daantje. Heeft niets met milieu regels te maken, vroegen en dan bedoel een halve eeuw geleden kwamen er ook mensen om in de gierkelder omdat ze geen idee hadden wat zich daar aan gassen had opgehoopt gedurende de winter.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.