AlgemeenOpinie

Behandelbedrag

Het Faunafonds gaat op last van de provincies een behandelbedrag invoeren. Boeren die een vergoeding willen vragen voor wildschade, moeten eerst zelf 300 euro betalen. Dat geld zijn ze sowieso kwijt, ongeacht de uitslag van de behandeling van hun verzoek. De maatregel gaat waarschijnlijk dit najaar in.

Het behandelbedrag komt bovenop de schadedrempel van 250 euro en de 50-eurodrempel in uitbetaling. Het zijn allemaal manieren om de kosten te drukken. Voor schades kleiner dan 600 euro loont het straks niet meer om bij het fonds aan te kloppen.

Deels is dat begrijpelijk. De taxatiekosten zitten ook in die orde van grootte. Als de taxatie meer kost dan de schade zelf, is er iets om over na te denken.

Maar om die kosten eenzijdig bij de gedupeerden – de boeren – te leggen, is moeilijk te verdedigen. Dat geldt ook voor het voornemen om een korting toe te passen op de vergoeding voor schade door zomerganzen, als de totale schade het budget overschrijdt. Er is 2 miljoen euro beschikbaar voor dit jaar. Is de schade groter, dan gaat de vergoeding naar rato omlaag. De kans hierop is reëel, omdat het ganzenbeleid maar niet van de grond komt. Als dit doorgaat, gebeurt waar tegenstanders van het gesneuvelde ganzenakkoord juist bang voor waren: de lasten komen voor rekening van de landbouw.

Beheer
WP Admin