Redactieblog

1562 x bekeken 7 reacties

Badderende biggen

Beeldvorming: het is heel persoonlijk. Wat voor de een grappig en leuk is, is voor de ander verschrikkelijk. Hier is een Brabantse varkenshoudster ook achter gekomen. Ze zette een foto van een paar zojuist van de dood geredde onderkoelde biggen online en werd beloond met haatmail en meerdere doodsbedreigingen.

De biggen zaten op te warmen in heerlijk warm water in een emmer. Om te voorkomen dat ze zouden verdrinken waren ze met wasknijpers aan de oren vastgezet aan de rand van de emmer. De varkenshoudster vond het een grappig gezicht en zette de foto op het internet. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vond het echter helemaal niet grappig. Zij vond dit schandelijk. De biggen zouden verschrikkelijk lijden doordat ze met hun oren aan wasknijpers vast zaten. Zo ga je toch niet met dieren om! De partijleidster plaatste de foto, die de veehoudster zelf online had gezet, op haar eigen Twitteraccount en stelde Kamervragen over het vermeende dierenleed. En Kamervragen moeten worden beantwoord hoe triviaal ze ook zijn. Dus ook deze vraag is beantwoord en ik moet zeggen dat onze Staatssecretaris met een briljant antwoord kwam: "Het is beter voor de dieren om speciale zwemvestjes voor biggetjes te gebruiken", was de reactie van Sharon Dijksman.

Nu snap ik de Brabantse varkenshoudster best goed. Ik vond het ook leuk om onze kinderen toen ze nog een baby'tje waren in een emmer (tummy tub) te laten badderen. De kleintjes vonden dat heerlijk en we hebben er leuke foto's van. We zetten ze alleen niet met wasknijpers aan de oren vast.

De varkenshoudster zelf begrijpt al die commotie niet. Volgens haar zit er weinig gevoel in varkensoren. Want zelfs als je de verplichte merkjes door hun oren schiet, gillen de varkens niet. Wasknijpers zijn dus echt niet dieronvriendelijk volgens haar. Of dat zo is weet ik niet en is ook niet van belang. De beeldvorming bij een aantal dierliefhebbers heeft al plaatsgevonden: "varkenshouders gaan gevoelloos om met hun levende have". Wat je ook zult zeggen, dit beeld blijft hangen.

Waar ik nu nog wel benieuwd naar ben is of de twee biggetjes het nog overleefd hebben of niet? Daar hoor je dan weer niemand over. Ook Marianne Thieme niet.

Laatste reacties

 • alco1

  Een interessante ontwikkeling op het gebied van financiën!!!!!.

 • YOMI

  Beste Pieter Seegers,

  Op de eerste plaats wil ik laten weten dat de biggen het inderdaad gered hebben. Daar was het ook begonnen.

  En nee, Marianne Thieme heeft niet naar het welzijn van deze biggen geïnformeerd.
  Sterker nog, zij heeft zelfs niet één keer contact opgenomen. Ze heeft destijds enkel en alleen de foto op haar facebookpagina en twitter geplaatst zonder de uitleg er bij te zetten die bij deze foto was geplaatst.
  Pure stemmingmakerij!!

  En als Marianne Thieme hierover dan ook nog Kamervragen gaat stellen die € 3750,00 euro !! per stuk kosten (en ze heeft er 6 gesteld) mag je jezelf wel eens afvragen wat zij nu werkelijk heeft willen bereiken.

  Gelukkig hebben heel veel mensen het wel goed begrepen dat dit ook een goede en diervriendelijke oplossing was om de biggen te redden. Er leiden meerdere wegen naar Rome.

  En tot slot is nooit gezegd dat deze foto wel 'een grappige gezicht' was. Dat maakt u er van.

 • minasblunders1

  Wat ik dan weer niet snap is waarom één Kamervraag 3750,00 moet kosten. Kan iemand mij dat uitleggen?

 • alco1

  Ik kan best geloven dat een Kamervraag zoveel kost. Wat ik niet begrijp is dat zulke vragen in de Tweede Kamer gesteld kunnen worden.

 • Mozes

  Pieter Seegers, als je wasknijpers koopt om hiermee biggen vast te zetten in een emmer zijn deze dan fiscaal aftrekbaar?

 • richard grensstreek

  Als de partij voor de dieren zo inzat met die biggetjes zouden nu alle
  varkensboeren gratis zwemvesjes krijgen dat is pas dierenliefde
  Met logo natuurlijk..

 • Case1056

  Dus 6 vragen hebben de maatschappij 22,550€ gekost.
  Hoeveel zwemvestjes zou je daarvoor in Taiwan kunnen laten maken, als deze in de lage lonen landen, geschat 0.1.€ per stuk zouden kosten.
  Je kunt dan bijna alle geboren biggetjes een warme douche bezorgen. Nu heeft Marianne Thieme voor haar Partij van de Dieren een koude douche van de varkenssector verdient. En hoe zit het met alle dames oorbellen. Als dit echt niet verdraagzaam zou zijn, zou niemand oorbellen willen hebben.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.