AlgemeenOpinie

Badderende biggen

Beeldvorming: het is heel persoonlijk. Wat voor de een grappig en leuk is, is voor de ander verschrikkelijk. Hier is een Brabantse varkenshoudster ook achter gekomen. Ze zette een foto van een paar zojuist van de dood geredde onderkoelde biggen online en werd beloond met haatmail en meerdere doodsbedreigingen.

De biggen zaten op te warmen in heerlijk warm water in een emmer. Om te voorkomen dat ze zouden verdrinken waren ze met wasknijpers aan de oren vastgezet aan de rand van de emmer. De varkenshoudster vond het een grappig gezicht en zette de foto op het internet. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vond het echter helemaal niet grappig. Zij vond dit schandelijk. De biggen zouden verschrikkelijk lijden doordat ze met hun oren aan wasknijpers vast zaten. Zo ga je toch niet met dieren om! De partijleidster plaatste de foto, die de veehoudster zelf online had gezet, op haar eigen Twitteraccount en stelde Kamervragen over het vermeende dierenleed. En Kamervragen moeten worden beantwoord hoe triviaal ze ook zijn. Dus ook deze vraag is beantwoord en ik moet zeggen dat onze Staatssecretaris met een briljant antwoord kwam: “Het is beter voor de dieren om speciale zwemvestjes voor biggetjes te gebruiken”, was de reactie van Sharon Dijksman.

Nu snap ik de Brabantse varkenshoudster best goed. Ik vond het ook leuk om onze kinderen toen ze nog een baby’tje waren in een emmer (tummy tub) te laten badderen. De kleintjes vonden dat heerlijk en we hebben er leuke foto’s van. We zetten ze alleen niet met wasknijpers aan de oren vast.

De varkenshoudster zelf begrijpt al die commotie niet. Volgens haar zit er weinig gevoel in varkensoren. Want zelfs als je de verplichte merkjes door hun oren schiet, gillen de varkens niet. Wasknijpers zijn dus echt niet dieronvriendelijk volgens haar. Of dat zo is weet ik niet en is ook niet van belang. De beeldvorming bij een aantal dierliefhebbers heeft al plaatsgevonden: “varkenshouders gaan gevoelloos om met hun levende have”. Wat je ook zult zeggen, dit beeld blijft hangen.

Waar ik nu nog wel benieuwd naar ben is of de twee biggetjes het nog overleefd hebben of niet? Daar hoor je dan weer niemand over. Ook Marianne Thieme niet.

Beheer
WP Admin