AlgemeenOpinie

Langs de meetlat: De sectorvakbonden

“Onze Vakbonden hebben de tijd niet mee”, schudt Hanna meewarig haar hoofd. “De prijzen zijn over de gehele linie best goed en daar hebben zij niets aan gedaan. De markt doet het”

“Ja, en daar hoor je ze niet over”, knik ik instemmend. “Vooral de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, NMV, wil de melkprijs via regelgeving op peil houden. Dutch Dairymen Board, DDB, is daar in Brussel fors mee bezig geweest. Evenals met de melkquotering, die zou moeten blijven. Allebei de pogingen zonder resultaat. Wel een beetje zielig voor al deze goedwillende bestuurders van de groep melkveehouders, die vast wil houden aan het oude met veel bemoeienis van de Overheid.”

“Sieta van Keimpema is kapitein op een schip met een verouderd kompas”, zegt Hanna. “Ze heeft een trouwe bemanning en veel toeschouwers, die haar aanmoedigen. Ze vaart echter de verkeerde route en zal de werkelijkheid nooit inhalen. Haar werk levert dus niets op. Jammer voor haar en meer nog voor degenen die in haar geloven.”

De conclusie kan dan ook niet anders zijn dan dat de sectorvakbonden er in de Landbouw weinig van gebakken hebben. De doelstelling was een kostendekkende prijs voor de boer. Echter, kostprijzen van de boeren onderling verschillen sterk. Daardoor is dit een onmogelijke route. Bovendien bepaalt de markt in een wereld zonder grenzen steeds meer de prijs. Dat zagen we de laatste jaren.

Dat kun je de sectorvakbonden niet verwijten. Wel is hun hoofddoel, kostendekkende prijzen, niet door hun toedoen, maar door de markt geregeld. Dus hebben ze eigenlijk geen functie meer. Dat wordt pijnlijk duidelijk. Je hoort weinig van de Sieta van Keimpema’s.

“Je doet onrecht aan de varkensvakbond NVV”, corrigeert Hanna mij. “Die zijn goed bezig. Hebben een eigen lijn, maar werken ook samen met LTO om gemeenschappelijke doelen na te streven. Dat is binnen de sectorvakbonden een verfrissend geluid en het brengt resultaat. Varkenshouders spreken nu vaker met één mond en dat levert meer op.

Langs de meetlat: zonder NVV een 4, met NVV een 6.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin