Home

Achtergrond 1336 x bekeken

Ierse landbouw ziet de zon door de donderwolken

De wereldwijd nog steeds toenemende vraag naar landbouwproducten stemt de Ierse landbouw optimistisch. Het gouden randje is echter aan het vervagen, vooral door het komende uittreden uit de EU door Groot-Brittannië.

De Ierse landbouw zit niet in zak en as. De aanstaande 'Brexit' is wel een klap. De Britse markt is nu goed voor 20% van de export van voeding en dranken uit Ierland. Dat staat in de jaarlijkse balans van het ministerie voor landbouw, voeding en visserij in Dublin.

De eerste conclusie is dat ook de Ierse boeren een moeilijk jaar achter de rug hebben, en wat zuivel en in mindere mate vlees betreft, nog steeds in een crisis zitten. Toch is het departement in ieder geval voor zuivel, dat vorig jaar €3,25 miljard aan exportwaarde opbracht, optimistisch wat de toekomst betreft. "De vooruitzichten op middellange termijn blijven uitstekend, met een toenemende vraag onder de groeiende middenklasse in snel groeiende ontwikkelingslanden die steeds meer Westerse, op eiwit gebaseerde, eetgewoonten krijgen", zegt het ministerie.

Productieverhoging

De Ierse melkveehouderij blijft nog altijd op al dat optimisme reageren met een onophoudelijke verhoging van de productie. Over de eerste vijf maanden van dit jaar groeide die melkplas met ruim 11% ten opzichte van een jaar eerder, hoewel dit in mei afzwakte naar een kleine 5%.

Een wat export betreft nog grotere sector is vee en vlees, dat vorig jaar €3,75 miljard aan exportinkomsten genereerde, ruim een kwart van de totale Ierse export van agrifood en dranken. Ook hier is het geschetste beeld somber op korte termijn, maar fraaier in de verdere toekomst. Vooral door de verwachting dat de wereldwijde consumptie van rund- en kalfsvlees de komende tien jaar met dubbele cijfers zal toenemen. "Toegang tot nieuwe, internationale markten zal de Ierse vleessector veel voordelen bieden, waardoor het algemene marktverhaal positief is." Die vleessector kan in ieder geval nog een paar jaar profiteren van de nog altijd groeiende Britse markt. Ook ziet de sector wat levend vee betreft goede kansen in Spanje en Italië en, afhankelijk van de politieke ontwikkelingen, mogelijk ook in Noord-Afrika.

Toekomstbeeld varkenssector weinig rooskleurig

Voor de relatief kleine varkenssector, die alles bij elkaar net 5 miljoen dieren telt, blijft het toekomstbeeld echter weinig rooskleurig. Dat komt niet alleen door de nog altijd lage varkensprijzen in combinatie met hoge voerkosten, maar ook door problemen bij het verkrijgen van financiering en de energiekosten. "Dat blijft een grote uitdaging vormen voor de producenten", aldus het ministerie dat erop wijst dat de Ierse zeugenstapel vorig jaar weer met 2% is gekrompen. Ook voor de varkenssector kan de export nog een vleugje hoop bieden. "De opening van opkomende markten in Azië, zoals Vietnam en de Filipijnen, vormt een aanvulling op de groei in al gevestigde markten als China en Japan."

Wat de Brexit betreft, is het ook voor de Ieren voorlopig vooral onzekerheid troef. Het landbouwministerie werkt intensief mee aan een onderzoek door de collega’s van de premier zelf, om de gevolgen zo snel mogelijk in beeld te krijgen, en om vooral te bepalen wat Ierland eraan kan doen om die te beperken. De eerste berichten zijn niet goed: "De schatting is dat de bilaterale handel met niet minder dan 20% kan teruglopen, waarbij de gevolgen voor landbouw, voeding en dranken nog ernstiger zijn, omdat die meer afhankelijk zijn voor export naar de Britse markt".

Of registreer je om te kunnen reageren.