Niet tornen aan de Vogel- en Habitatrichtlijn, zegt Eurocommissaris Frans Timmermans. - Foto: Henk Riswick AlgemeenAchtergrond

Timmermans: Vogel-en Habitatrichtlijn niet anders

‘Iets wat niet kapot is, moet je niet repareren’, zegt Eurocommissaris Timmermans over de Vogel- en Habitatrichtlijn. Die aanpassen vindt hij niet nodig. Timmermans sprak woensdag 7 december tijdens een vergadering van het Comité van de Regio’s in Brussel.

De Vogelrichtlijn uit 1979, gewijzigd in 2009, heeft tot doel wilde vogels en hun leefgebieden te beschermen. De Habitatrichtlijn (1992) richt zich op bedreigde wilde planten en dieren en hun leefgebieden. In Nederland is die bescherming onder meer vorm gegeven in het Programma Aanpak Stikstof (PAS), waarmee de uitbreiding en ontwikkeling van veehouderijen rond beschermde natuurgebieden wordt geregeld

‘Dieren en milieu slechter af zonder EU-regels’

Timmermans zegt dat duidelijk is dat dieren, planten en het milieu slechter af zouden zijn met de Europese regels. Bovendien heeft de economie er volgens hem profijt van. “De grote meerderheid van projecten en plannen worden uiteindelijk goedgekeurd. En als er uitstel is, komt dat meestal door een combinatie van factoren, waaronder onvoldoende kennis, problemen om over de juiste gegevens te beschikken en ingewikkelde procedures op lokaal en nationaal nivaeu.

Timmermans: €200-€300 miljard aan voordelen

De voordelen van de richtlijnen komen volgens Timmermans uit op €200 miljard tot €300 miljard per jaar, terwijl de kosten geschat worden op minder dan €6 miljard. Niet de verandering van de richtlijnen, maar de juiste invoering ervan in de lidstaten is van belang, vindt hij.

Timmermans: problemen niet door EU maar door nationale uitvoering

Timmermans herhaalt hiermee met zoveel woorden de opvatting die hij in maart 2015 uitte, toen hij zei dat de Nederlandse overheid zelf verantwoordelijk is voor de problemen die zijn ontstaan door de implementatie van de Vogel- en Habitatrichtlijn. Die opvatting is weersproken door toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

Beheer
WP Admin