AlgemeenAchtergrond

Eickhout: ‘Biodiversiteit is heel belangrijk’

Bas Eickhout was afgelopen periode in Brussel vooral actief op het gebied van landbouw, economie en milieu. Hij wil zich ook de komende periode inzetten voor groenere landbouw met een eerlijke prijs voor de boer.

Bas Eickhout (37) is lijsttrekker van GroenLinks bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Hij wil zich de komende periode wijden aan een duurzamer energiebeleid en een zorgvuldiger gebruik van grondstoffen.

Wat heeft u afgelopen periode bereikt voor de Nederlandse boer?

“Er in Brussel meer aandacht gekomen voor de positie van de boer in de keten, waardoor de boer meer marktmacht krijgt. Er zijn nu meer mogelijkheden om afspraken te maken in de keten. We worden als GroenLinks vaak afgeschilderd als anti-boer, maar dat zijn we niet. We vinden juist dat het belang van voedsel en voedselproducenten veel meer op de agenda moet. Daarom hebben we voedselspeculatie aangepakt. Daarnaast zijn duurzame energie en de biobased economy beter op de agenda gekomen. Daarbij speelt de boer een belangrijke rol, als producent van biomassa.”

De afgelopen periode is een nieuw landbouwbeleid ontwikkeld. Wat vind u daarvan?

“Bij de hervorming van het landbouwbeleid heb ik veel teleurstellingen moeten slikken, bijvoorbeeld bij de vergroening. Ik was als enige namens het Nederlandse groene geluid vertegenwoordigd in de landbouwcommissie. Omdat de Groenen zeer eensgezind zijn op het gebied van landbouw, maakt het niet uit dat ik plaatsvervangend lid was, omdat mijn fractiegenoten met stemrecht mijn visie delen. Ik was namens de Groenen ook trekker van het dossier horizontale regulering (financiering en monitoring van nieuwe regels, red), dus ik had zeker invloed.”

Waarom kreeg u geen meerderheid voor uw vergroeningsplannen?

“Dat ligt vooral aan de samenstelling van de landbouwcommissie. De vertegenwoordigers van de sociaal democraten en de liberalen in de landbouwcommissie zijn vrij conservatief: ze gaan voor behoud van het traditionele landbouwbeleid. Van dezelfde partijen zitten de meer groene leden in de milieucommissie. Hoewel de verhoudingen tussen de fracties in alle commissies vergelijkbaar zijn, kan ik door dit verschil in de milieucommissie wel een meerderheid krijgen en in de landbouwcommissie niet. Dat verschil is er ook tussen de landbouwcommissie en het plenaire parlement. Vaak is iets dat in de commissie is aangenomen een hamerstuk in de plenaire vergadering. Bij het GLB was dit niet het geval, daar werd zelfs door partijen plenair anders gestemd dan in de commissie.”

Wat moet er op landbouwgebied veranderen in Brussel?

“Er waait teveel een liberale wind door Brussel. De tegenstand hiertegen neemt wel toe, maar de meerderheid is toch voor verdere liberalisering van de markt. Daar zijn we tegen. Nu het melkquotum verdwijnt, ontstaat er nog meer een ratrace van concurreren op kostprijs en schaalvergroting. De overheid moet meer kiezen voor de kleine partijen in de keten, zoals de boer.”

Wat staat er nog meer op uw agenda?

“We moeten efficiënter omgaan met hulpbronnen en reststromen. De biomassa die de landbouw produceert, moet beter worden benut, bijvoorbeeld om duurzame energie van de maken. Daarnaast moet het landbouwbeleid groener. De huidige vergroening is een papieren tijger geworden die niet gaat werken.”

U wilt efficiënt omgaan met hulpbronnen. Is het dan niet beter om in Nederland geen landbouwgrond uit productie te halen voor vergroening?

“Nee. De intensieve landbouw zoals we die in Nederland kennen loopt ook tegen grenzen aan. Biodiversiteit is essentieel voor een duurzame productie. De landbouwproductie in Nederland is hoog, maar dat wil niet zeggen dat we door moeten rennen. En inderdaad, dat vraagt wel wat van de boer.”

Waarom moet een boer op u stemmen?

“Als je vindt dat kwaliteit, innovatie en duurzaam gebruik van hulpbronnen belangrijk is voor voedselproductie moet je op ons stemmen. Als je mee wilt met de race om meer te produceren voor de wereldmarkt moet je dat niet doen.”

Serie verkiezingen

In de aanloop naar de Europese verkiezingen op 22 mei komen Nederlandse kandidaten van verschillende partijen aan het woord. Vandaag Bas Eickhout, lijsttrekker van GroenLinks voor het Europese Parlement.

Stemhulp

Boerderij heeft speciaal voor de Europese verkiezingen een stemhulp ontwikkeld. Met de stemhulp kan op basis van agrarische stellingen bepaald worden welke partij het beste bij uw visie past. De stemhulp is te gebruiken via:

www.boerderij.nl/stemhulp

Beheer
WP Admin