Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Wetenschappers leggen genenbank aan voor tarwe

Wetenschappers van het Amerikaanse Howard Hughes Medical Institute hebben een genenbank aangelegd met tarwezaden.

Volgens de wetenschappers zijn meer dan 10 miljoen genetische eigenschappen vastgelegd en gecatalogiseerd. Zij verwachten dat hiermee sneller genetische vooruitgang kan worden geboekt in de tarweveredeling. De genenbank is vrij beschikbaar voor kwekers en onderzoekers.

Meerdere paren chromosomen

Tarwe zit genetisch lastig in elkaar voor kwekers, omdat de chromosomen in meerdere paren voorkomen. Dat betekent dat bij een kruising een ratjetoe aan eigenschappen overgaat in de nakomeling. Om ongewenste eigenschappen er uit te kruisen en gewenste eigenschappen te behouden, zijn veel terugkruisingen nodig. Daarom gaat genetische vooruitgang bij tarwe langzaam.

2.735 kruisingen

De wetenschappers van het Howard Hughes Medical Institute hebben van tarwekruisingen met DNA-onderzoek vastgelegd welke genetische eigenschappen ze hebben. Op basis daarvan zijn 10 miljoen mutaties geïdentificeerd. Deze zitten verspreid in 2.735 kruisingen, die genetisch in kaart zijn gebracht. De kruisingen zijn verder vermeerderd en de zaden worden in de genenbank bewaard. Kwekers en onderzoekers kunnen die zaden bestellen. De wetenschappers hebben er vijf jaar aan gewerkt. Het Howard Hughes Medical Institute is een instituut zonder winstoogmerk voor wetenschappelijk onderzoek.

Beheer
WP Admin