Akkerbouw

Nieuws 2075 x bekeken

Bietencampagne begint met 17% suiker en 6% tarra

Bietencampagne 2016 is begonnen met zeer mooie cijfers, meldt verwerker Suiker Unie: 17% suiker en 6% tarra. Droog en zonnig weer zorgen voor een goede bietenkwaliteit.

De campagne ging maandag 19 september van start in Dinteloord en vrijdag 22 september begint de fabriek in het Groningse Vierverlaten met de verwerking.

Bekijk ook de fotoreportage van de bietencampagne

Bietenschimmel zorgt voor moeilijk rooibare percelen

De bietenoogst is onder mooie weersomstandigheden begonnen. Extra aandacht is er voor de moeilijk rooibare percelen door aantasting van de waterminnende bodemschimmel Aphanomyces cochlioides. Hierdoor staan de bieten vrij los en hoog boven de grond. Met goed vakmanschap van de chauffeur lukt het om de bieten zonder bladstelen te oogsten.

2.000 hectare verloren door wateroverlast

De agrarische dienst van Suiker Unie verwacht een gemiddelde suikeropbrengst van ruim 13 ton per hectare. Zo’n 2.000 hectare heeft aan het begin van de zomer zodanige (water)schade opgelopen, dat deze als verloren wordt beschouwd. Als die hectares niet worden meegeteld, komt de opbrengsttaxatie op 13,6 ton suiker per hectare. De verschillen tussen de percelen zijn groot; heel mooie percelen kunnen zeker 100 ton netto per hectare opbrengen, terwijl er ook percelen zijn die de helft daarvan nog niet halen.

Of registreer je om te kunnen reageren.