Akkerbouw

Nieuws 1491 x bekeken

Geen aanwijzigingen illegale inzet koper in biofruit

Er zijn geen aanwijzingen dat biologische appel- en perentelers de bladmeststof koper illegaal als bestrijdingsmiddel inzetten. Dat meldt certificeringsinstantie Skal.

Vorige week bevestigde Skal tegenover Boerderij dat het op de hoogte is dat biologische aardappeltelers koper oneigenlijk gebruiken als bestrijdingsmiddel tegen phytophthora, maar dat niet kan aanpakken, omdat het misbruik juridisch niet aantoonbaar is te maken.

Skal-directeur Margreet van Brakel zegt niet op de hoogte te zijn van voorbeelden van illegaal gebruik van koper als bestrijdingsmiddel in de biologische fruitteelt. “Onze stelregel is en blijft dat als wij bij onze controles op biologische bedrijven zaken tegenkomen die wijzen in de richting van illegale toepassing van middelen, we de NVWA op de hoogte stellen. Voor koper in de fruitteelt hebben we dergelijke vermoedens tot nog toe niet hoeven doorgeven. Bij aardappelen wel.” Het aantal malen dat de overtreding is doorgegeven aan de NVWA wil Van Brakel niet noemen.

Koper veelgebruikt in fruit

Koper was tot 2000 toegelaten als bestrijdingsmiddel in peren en appels, ter bestrijding van onder andere schurft. Koper wordt echter nog steeds veel toegepast in de fruitteelt als bladmeststof, zowel in gangbaar als biologisch hardfruit, zeggen telers en teeltadviseurs. Koper heeft in de biologische fruitteelt te maken met dezelfde regelgeving als de biologische akkerbouw. Het mag puur als bladmeststof in lage doseringen, met een maximum van 6 kilo koper per hectare per jaar. Het is niet toegestaan als bestrijdingsmiddel.

Een bladbemesting met koper wordt in de akkerbouw alleen geadviseerd als kopergebrek optreed. Bladmeststoffenfabrikant Yara stelt dat kopergebrek in aardappelen zelden voorkomt. Het komt eigenlijk alleen voor op ontgonnen heidegronden. Anders echter dan wat door experts over de aardappelen wordt gesteld, is koper als bladmeststof in de fruitteeltook daadwerkelijk nuttig . “Uit maandelijkse bladsapmetingen die wij in samenspraak met Delphy door Novacontrol laten doen, blijkt dat koper heel goed werkt als bladversterker is”, zegt (gangbare) fruitteler Wim van Wijk uit Houten (Utrecht). Wekelijks hoge doseringen, zoals in biologische aardappelen, is in fruit niet nodig. Daar voldoen de lage doseringen.

Koper nevenwerking tegen schurft en vruchtboomkanker

Dat koper ook een gunstig effect heeft tegen schurft en vruchtboomkanker ziet Delphy-voorlichter David van de Graaf als een goeie nevenwerking. “Met name in het voorjaar, als het bladoppervlak nog niet zo groot is, werkt de toegestane dosering uitstekend als bladmeststof. En met name biologische telers profiteren graag van de nevenwerking tegen schurft en kanker, omdat het hen aan andere middelen ontbreekt”, aldus Van de Graaf.

Of registreer je om te kunnen reageren.