Brussel lijkt te optimistisch over tarweoogst EU - Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Brussel lijkt te optimistisch over tarweoogst EU

De Europese Commissie is veel te optimistisch over de productiedaling van de graanoogst in Frankrijk, Duitsland en Polen. Marktbureaus en boerenorganisaties schatten deze veel groter in.

In de eind vorige week verschenen graanprognose gaat de Commissie uit van lagere tarweoogsten in de drie grootste graanlanden in de EU. Maar marktbureaus en boerenorganisaties schatten de productiedaling veel groter in dan de Commissie.

Sombere inschattingen marktbureaus

De Franse boerenorganisatie FNSEA verwacht dat de tarweoogst in eigen land 20 tot 30% lager uitvalt dan vorig jaar door de vele regen. Marktbureau ODA spreekt van een daling van 20% en marktbureau Strategie Grains van 30%. De Commissie verwacht dat Frankrijk dit jaar 6% minder tarwe produceert.

Voor Duitsland verwacht de Commissie een stabiele tarweproductie. Maar de Duitse boerenorganisatie DBV gaat uit van een productiedaling van 10% tot 20%. Voor Polen gaat de Commissie uit van een behoorlijke productiedaling van 14%. De Poolse graantelersorganisatie KFPZ spreekt echter van een noodtoestand, zonder dit te specificeren in cijfers. “Er komt vrijwel geen maaltarwe van het land”, zegt voorzitter Rafał Mładanowicz tegen AgrarZeitung.

In Oost-Europa vallen de graanoogsten wel mee dankzij een goed groeiseizoen. Dat compenseert voor een deel de slechte oogsten in andere lidstaten.

Beheer
WP Admin