Akkerbouw

Nieuws 1641 x bekeken

Handel trekt aan areaal voor witlofpennen

Hoewel de markt voor witlof slecht is gestemd, zoeken handelsbedrijven hectares voor de pennenteelt. Dat komt vooral door buitenlandse afzetmogelijkheden.

De witlofsector heeft al jaren moeilijk. Desondanks zoeken bedrijven die handel doen in pennen hectares voor de productie. En de contractprijzen zijn – naar eigen zeggen – goed.

Hagranop, gevestigd in Espel, streeft naar minstens een kwart areaaluitbreiding van de 120 tot 130 hectare die Harganop in de afgelopen jaren vastlegde. "Maar 50 procent mag ook, hoor", zegt inkoper Arjan Freriks. "Wij beleveren een Belgisch bedrijf en van daaruit is vraag."

Animo voor teelt vooralsnog goed

De prijzen zijn aantrekkelijker dan vorig jaar, stelt Freriks. Akkerbouwers hebben met de pennenteelt meer keuzemogelijkheden in hun bouwplannen. Hoeveel Hagranop biedt, zegt hij omwille van de concurrentie niet.

De animo voor de teelt is vooralsnog goed. Dat merkt ook Gerwin de Vries van De Vries Witlof. "Ons areaal is grotendeels ingevuld, maar we zoeken nog wel wat hectares voor de teelt van witlofwortelen." Het bedrijf exporteert veel pennen, bijvoorbeeld naar Duitsland, België en ook overzee naar onder andere Brazilië.

"De contractprijzen zijn weer wat verhoogd, dus voor de akkerbouwer is het een aantrekkelijke teelt. Hogere prijzen maken het de witloftrekkers echter lastiger."

'Witlofmarkt is dramatisch, witlof is bijna gratis'

De Vries noemt de witlofmarkt 'dramatisch'. "Het witlof is bijna gratis. Dat komt door verschillende factoren. De warme winter, bijvoorbeeld, waardoor er volop groente beschikbaar is. Doordat supermarkten producten vastleggen, is er weinig vrije marktwerking."

De pennenhandel verloopt daarentegen redelijk, zegt De Vries. "Het is voor ons ook niet makkelijk. De meerwaarde haal je uit kwaliteit en goede relaties. We zitten prijstechnisch nu op de bodem, dus kan het alleen maar verbeteren."

Of registreer je om te kunnen reageren.