Akkerbouw

Nieuws 2751 x bekeken 4 reacties

D66: korting voor duurzaam gebruik pachtgrond

Boeren die duurzaam bodembeheer toepassen op pachtgronden van de rijksoverheid zouden pachtkorting moeten kunnen krijgen. Dat zeggen de kamerleden Wouter Koolmees en Fatma Koser Kaya (beiden D66). De kamerleden maken zich zorgen over de verminderde bodemvruchtbaarheid op Flevolandse pachtgronden.

Aanleiding voor hun zorg is een onderzoek van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale en Duurzame Voeding dat begin vorig jaar is gepresenteerd. Het Nederlands Dagblad publiceerde er begin deze week over. De kamerleden stellen vragen aan minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst), die gaat over het Rijksvastgoedbedrijf.

Pachttermijnen

Senior-onderzoeker Sjef Staps bij het Louis Bolk-instituut zegt in het Nederlands Dagblad dat het te denken geeft dat de jonge landbouwgronden in Flevoland te kampen hebben met een verminderde bodemvruchtbaarheid. Volgens hem heeft dat mede te maken met de manier waarop het rijk de gronden in pacht geeft, met pachttermijnen van één tot zes jaar.

Bodemsysteem

Eerder zei Staps dat er gronden in de Noordoostpolder zijn, die niemand nog wil hebben. "Als het zover komt, ben je echt te ver gegaan. Een bodemsysteem moet het honderden jaren kunnen volhouden. Verslechtering van de bodemstructuur leidt tot opbrengstverlies." Volgens Staps stuurt minister Stef Blok met zijn beleid aan op gewin op de korte termijn. "Terwijl de overheid bij uitstek de instantie zou moeten zijn die zorg draagt voor de lange termijn, om bodemvruchtbaarheid en voedselvoorziening zeker te stellen", aldus Staps.

Effecten liberalisering

Koolmees en Koser Kaya willen van Blok weten wat de effecten van de liberalisering van de pacht zijn (geweest) op de bodemvruchtbaarheid. CDA en SGP hebben al eerder zorgen geuit over de gevolgen voor het duurzaam bodemgebruik van de liberalisering van de pacht. Vorig jaar uitten de Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Elbert Dijkgraaf (SGP) zorgen over de manier waarop het rijk pachtgronden via openbare inschrijvingen aanbiedt. Als gevolg daarvan moeten pachters in relatief korte tijd een zo hoog mogelijk rendement halen uit de grond. Dat neemt de prikkel weg om zuinig met de grond om te gaan.

De D66-Kamerleden willen weten of het probleem zich op meer plaatsen voordoet dan alleen in Flevoland. Zij vragen minister Bolk boeren te stimuleren zorgvuldig om te gaan met de rijkspachtgronden.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Hebben ze bij D66 wel genoeg geitenwol om sokken van te breien?

 • Vhouder

  tweede kamer leden die op de fiets naar hun werk komen en niet met het vliegtuig de hele wereld overvliegen in de vakantie mogen dan ook een bonus

 • info36

  Iedereen zou een pachtkorting moeten krijgen, de pachtprijzen zijn namelijk schandalig hoog.

 • farmerbn

  Door het mestbeleid en met hulp van onderzoekers van het Louis bolk-instituut gaat de bodemvruchtbaarheid naar beneden. De politiek die hier verantwoordelijk voor is , wil nu een verlaagde pacht voor boeren die duurzaam bodembeheer toepassen. De oplossing lijkt simpel en daar is geen senior onderzoeker voor nodig; meer mest op het land.

Of registreer je om te kunnen reageren.