Akkerbouw

Nieuws 2235 x bekeken 3 reacties

Hoogleraar wil suiker te lijf

Amsterdam – De gezondheidszorg gaat de strijd aan met suiker, zoals ook campagnes zijn gevoerd tegen het roken.

"We accepteren het niet meer dat de voedingsmiddelenindustrie overal suiker aan toevoegt", zegt Annemieke Roobeek, hoogleraar strategie en veranderingsmanagement aan Nyenrode Business Universiteit, in een interview met NRC Handelsblad.

War on sugar

Daarnaast was Roobeek twaalf jaar bestuurslid van de Stichting VUmc Fonds, dat fondsen werft voor het academisch ziekenhuis in Amsterdam. Roobeek stelt in het interview dat mensen minder medicijnen willen gebruiken. "De weerstand tegen medicijnen groeit, zoals we ook een 'war on sugar' gaan krijgen. We accepteren het niet meer dat de voedingsmiddelenindustrie overal suiker aan toevoegt, het is slecht voor onze gezondheid. Die strijd tegen sigaretten hebben we al gevoerd, en met succes."

'Suiker niet demoniseren'

Bietentelerscoöperatie Cosun, eigenaar van Suiker Unie, vindt de vergelijking tussen roken en suikerconsumptie mank gaan. "Roken is slecht voor je en daar kun je het beste helemaal mee stoppen", zegt een woordvoerster. "Met eten kun je niet stoppen. En suiker is niet slecht voor de gezondheid. Het is van belang dat mensen hun calorie-inname afstemmen op de hoeveelheid calorieën die ze verbruiken. Je lost het probleem van overgewicht niet op door suiker te demoniseren. Veel voedingsmiddelen bevatten van nature suiker. Er is geen verschil tussen die suiker en toegevoegde suiker. Chemisch niet, analytisch niet en medisch niet."

Etiket lezen

Consumenten kiezen hun voedsel in de winkel, zegt de woordvoerster. "De supermarkten bestellen het vervolgens bij de voedingsmiddelenfabrikanten, die het dan produceren. Consumenten kunnen zelf letten op de informatie op het etiket over de voedingswaarde."

Laatste reacties

 • info36

  Mevrouw Roobeek is slechter voor de gezondheid dan suiker. Door haar krijg ik hoge bloeddruk.

 • Jan van het Zand

  Toch heeft mevrouw wel ten dele gelijk.
  Een voorbeeld: Waarom is er aan de violle yoghurt van de Lidl suiker toegevoegd?
  Nog een voorbeeld: Bij o.a. Albert Heijn kun je eigen merk producten kopen. Vergelijk bijvoorbeeld het suikergehalte van de hazelnootpasta van het eigen merkartikel met het A-merk. Bijna altijd is het suikergehalte van het eigen merkartikel hoger dan in het A-merk.
  Het is niet alleen suiker, dat onnodig wordt toegevoegd. De consument heeft suiker en zout op tafel staan.
  De aandacht op het toevoegen van zout aan voedingsmiddelen bestaat al enkele jaren. Maar de voedingsmiddelen industrie is nu niet direct bezig om dat te verlagen.
  Een teveel aan zout is net als een teveel aan suiker niet goed voor jouw gezondheid.

 • farmerbn

  Eigen merk producten van alle supermarkten zijn altijd slechter voor de gezondheid dan de a-merken. Die supermarktproducten zijn goedkoper en niet zo lekker en dus wordt er meer suiker , (verkeerd)vet en extra zout toegevoegd. Dus of verbieden of niet kopen!

Of registreer je om te kunnen reageren.