Akkerbouw

Nieuws 947 x bekeken 2 reacties

EU wint marktaandeel op tarwemarkt

Brussel – De Europese Unie verdringt de Verenigde Staten van de wereldmarkt voor tarwe. De Amerikaanse tarweproductie daalt. De EU oogst de laatste seizoenen juist veel tarwe. Ook daalt de eurokoers ten opzichte van de dollar.

Dat maakt Europese tarwe goedkoper op de wereldmarkt en Amerikaanse tarwe duurder.

In seizoen 2007/2008 is 117 miljoen ton tarwe verhandeld tussen landen. Bijna 35 procent van de tarwe kwam van Amerikaanse akkers. De EU had toen een aandeel van 12 procent op de wereldtarwemarkt. Het Europese aandeel groeide in dat seizoen, omdat Bulgarije en Roemenië lid werden van de EU. Daarna zakte het aandeel van de VS geleidelijk.

Aandeel VS tarwehandel 16 procent

Het Amerikaanse ministerie van landbouw schat dat dit seizoen 2015/2016 ongeveer 158 miljoen ton tarwe wordt verhandeld op de wereldmarkt. De VS heeft een aandeel van 16 procent en de EU van 20 procent. Het wordt het derde achtereenvolgende seizoen dat de EU meer tarwe levert aan importeurs dan de VS.

Tarweareaal VS in 15 jaar gehalveerd

De EU oogst de laatste jaren veel tarwe, waardoor veel beschikbaar is voor export. Bovendien is het tarweareaal in de VS in vijftien jaar gehalveerd, omdat telers hogere saldo’s halen met transgene mais en sojabonen.

VS heer en meester op maismarkt

Op de maismarkt blijft de VS heer en meester. Op de exportmarkten voor sojabonen moet de VS de koppositie sinds een paar jaar delen met Brazilië.

Laatste reacties

  • bertes

    het varkensvoer is sinds 2010 30% duurder. en voerverkopers hebben meedeleiden met de varkensboeren. wat erg!!!!
    Amerika meer soja, en die prijs ook omhoog.

  • info36

    Het varkensvoer is niet duur , het varkensvlees is schandalig goedkoop!

Of registreer je om te kunnen reageren.