Akkerbouw

Nieuws 1656 x bekeken

'Frieten hoeven niet duurder te worden'

Roeselare – Er is absoluut geen reden om de frieten duurder te maken. Stop dan ook met de consument ongerust te maken met het idee dat goede frieten plots duurder zouden worden. Dat zegt het Belgische Algemeen Boerensyndicaat naar aanleiding van enkele verhalen in de pers.

Het ABS neemt vooral het Nieuwsblad op de korrel dat een lang artikel publiceerde met als kop: "Frietkotten moeten kiezen, slechte frieten of dure frieten." Volgens de krant zal de prijs van patat wel omhoog moeten omdat de aardappelprijs in korte tijd is verdubbeld, maar dat is volgens het ABS onzin. Woordvoerder en aardappelexpert Guy Depraetere: ''Dat de aardappelprijzen verdubbelden klopt want zij stegen in één week van 2,5 cent per kilo naar 5 cent. Men vergeet erbij te zeggen dat het een halve eeuw geleden was dat de boeren zo weinig kregen voor hun aardappelen. Een verdubbeling van een aalmoes is nog altijd een aalmoes als je weet dat de aardappelen die tot nu bewaard zijn minstens 14 cent per kilo kosten. Elke verkoop hieronder is puur verlies. Hoe gelukkig is de boer dan die vandaag 5 cent krijgt?"

Het ABS roept de vraag op of de frietbakkers wel geprofiteerd hebben van de lage aardappelprijzen van de afgelopen maanden. Zij kopen immers meestal geschilde aardappelen in van schilbedrijven en betalen daarvoor jaarrond dezelfde prijs. ''Het effect van lage of hoge aardappelprijzen bij de boer is nauwelijks voelbaar voor de consument. In elk geval zou de aardappelprijs nog moet verdrievoudigen om op het normaal rendabele niveau te zitten. Voor de nieuwe oogst is het afwachten. Gevreesd wordt dat het aardappelareaal licht zal verminderen maar zeker niet in die mate dat het de frietprijs zou beïnvloeden. Tenzij een extreme droogte roet in het eten gooit, zal ook voor volgend jaar geen prijsopslag van het pakje friet te verantwoorden zijn.''

Of registreer je om te kunnen reageren.