Akkerbouw

Nieuws 1757 x bekeken 1 reactie

Alvantho veilt eerste primeuraardappelen op 9 juni

Sint Annaland – Alvantho, de gezamenlijke aardappelveilingen op het Zeeuwse eiland Tholen, begint dinsdag 9 juni met het veilingseizoen 2015.

Dat is laat in verhouding tot vorig jaar, toen de veiling al op 22 mei begon. Normaal gesproken begint het veilen van primeurs echter rond 5 juni. "Vroeg is het niet door het aanhoudend koude weer", zegt veilingdirecteur David Hage. "De gewassen groeien niet hard, mede door de schaarse neerslag. Al met al is de groei wat vertraagd, maar dat kan nog best bijtrekken."

Voor de komende week wordt warmte verwacht en in het weekend zelfs hoogzomers weer. Dat laatste komt wellicht wat snel voor de planten. "Ze zijn de kou nu gewend. De overgang is groot', zegt Hage. "De hitte moet niet te lang duren."

Ondanks de langzame groei, verwacht de veilingmeester een redelijke aanvoer volgende week. "Het pootgoed is ongeveer tegelijk de grond in gegaan. Telers willen aan de slag."

De marktomstandigheden zijn gunstig, weet Hage. "Ik denk dat ruimte is voor de nieuwe oogst. De import, zoals uit Spanje en Malta, is matig en wordt vlot verkocht. Het aanbod is overal wat minder. Dat kan leiden tot mooie prijzen voor de vroege aardappelen van Tholen."

Eén reactie

  • automaat

    Zo zie je maar weer, dat telen voor de vrije markt blijft een uitdaging en we zijn daarbij altijd afhankelijk van de natuur (weer).Gemiddeld zijn de jaren als dit voorjaar voor de prijshoudendheid beter ondanks de wat latere start van het rooiwerk, nu kunnen we misschien in juli ook nog een mooie prijs maken. Vorig seizoen was dat stukken minder.

Of registreer je om te kunnen reageren.