AkkerbouwNieuws

Bijna 1.500 hectare pootgoed erbij

Emmeloord – Pootgoedtelers hebben 40.120 hectare opgegeven bij de keuringsdienst NAK. Dat is bijna 1.500 hectare (3,9 procent) meer dan vorig seizoen.

De areaalstijging bestaat volledig uit materiaal in de klasse S (plus 13 procent) en SE (plus 7 procent).

“Het is een mijlpaal”, zegt Jan van Hoogen, directeur van aardappelhandelshuis Agrico. “Het areaal is al tien jaar niet zo groot geweest.”

Spunta

Het grootste ras Spunta is eveneens de grootste stijger voor seizoen 2015-2016 met een plus van 9,4 procent. Het pootgoedareaal is een risico voor de prijsvorming. Overzeese afzet dempt dat risico; deze is heel sterk. Dat verklaart ook de groei van het ras Spunta. Uit de pootgoedaangifte blijkt het ras Spunta de grootste stijger voor dit seizoen. “Dat was te verwachten”, zegt Peter Ton, directeur van aardappelhandelshuis Stet Holland. “Spunta deed het afgelopen jaar weer goed. De overzeese markt, zoals Noord-Afrika en het Midden-Oosten, kent de minste problemen.” Zowel de aardappelconsumptie als de bevolking neemt daar toe, in tegenstelling tot de ontwikkelingen in Europa. “Omdat Spunta overzee een belangrijk ras is, houden vrijwel alle handelshuizen zich ermee bezig”, legt Ton uit. Dat brengt ook enig risico met zich mee. “Bij dominantie van een ras is het altijd de vraag hoeveel de markt op termijn aankan.”

Desirée

Het ras Desirée moet met een daling van bijna een kwart procentueel het meest inleveren. Uit de aangifte blijkt dat de industrierassen een pas op de plaats maken na een jarenlange groei. “Het areaal Desirée krimpt fors en dat moet ook”, aldus Van Hoogen. “Het is een onzeker ras met slechte prijzen. Ook dit jaar was het weer dramatisch. We hebben veel betere roodschillige alternatieven.”

Overige rassen

Fritesrassen zoals Fontane en Innovator maken een pas op de plaats. “Dat past bij de markt”, zegt Van Hoogen. De groei van Bintje is opmerkelijk. “Dit vrije ras heeft goed opgebracht, maar blijft onzeker.” Areaalgroei is een risico op zich. Ton: “Je hebt nu een recordafzet nodig om uitverkocht te raken. Dat is geen ideale situatie. De weersomstandigheden zijn een mooie factor hierin. De oogst kan zomaar 5 procent hoger of lager uitvallen, daar hoeft niet veel voor de gebeuren. Vooralsnog hebben we een trage start.”

Regels

Dat het areaal opnieuw uitbreidt is opmerkelijk, omdat het steeds lastiger is geschikte grond te vinden voor de pootgoedteelt. Sinds 1 juli 2010 gelden strengere regels voor de bemonstering op aardappelmoeheid (AM). Van Hoogen: “Het AM-probleem zie je in deze cijfers niet terug. Telers hebben het blijkbaar goed in de hand.”

[([002_rb-image-1768031.jpeg]:inzetgroot)]

 

Overstap

Het valt Ton op dat consumptieaardappeltelers overstappen naar de pootgoedteelt. “Vooral in het Zuidwesten en een enkeling in Groningen”, legt Ton uit. “Daarnaast zoeken telers maximaal ruimte in hun bouwplan voor pootgoed. Ook worden andere intensieve gewassen, zoals een deel van de suikerbieten, ingeruild voor pootaardappelen.”

De forse areaalgroei doet Van Hoogen echter ook denken aan tien jaar gelden. “Toen schurkte het areaal ook tegen de 40.000 hectare aan en door het overschot ging het helemaal mis met de prijs.”

Hij verwacht niet direct opnieuw een dramajaar. “De wereld is veranderd in tien jaar tijd. We zien bij deze aangifte vooral de overzeese rassen enorm groeien. Dat plannen de handelshuizen zo, omdat de afzet goed is.” Overproductie zou de prijs geen goed doen en daar is voorlopig zeker geen sprake van. Het gewas groeit amper door kou en droogte.

Beheer
WP Admin