Akkerbouw

Nieuws 992 x bekeken

Brussel verwacht groei tarwevoorraad in EU

Brussel – De voorraad tarwe in de EU groeit volgend seizoen naar 19,5 miljoen ton. Dat is de grootste tarwevoorraad in de EU in zeven jaar.

Het vorige record dateert van 2009/2010 toen aan het eind van het seizoen 23,5 miljoen ton tarwe in de Europese silo's lag.

Dat valt op te maken uit de eerste graanprognose die de Europese Commissie heeft gemaakt voor het nieuwe seizoen 2015/2016 (juli tot en met juni). Brussel verwacht dat bij een gemiddeld groeiseizoen de EU 150,8 miljoen ton tarwe gaat oogsten. Dat is weliswaar 6,4 miljoen ton minder dan dit seizoen, maar het is wel de derde tarweoogst ooit in de EU. De Commissie schat de tarweproductie hoger in dan andere instanties. De wereldvoedselorganisatie FAO publiceerde vorige week een prognose voor de Europese tarweoogst van 147,0 miljoen ton. Het Australische overheidsbureau Abares schat de Europese oogst op 143,0 miljoen ton. De Commissie vindt dat de tarwe goed uit de winter is gekomen en verwacht dat de telers in de EU gemiddeld 5,88 ton zachte tarwe per hectare gaan oogsten. Dat is boven het meerjaarlijks gemiddelde. Het tarweareaal bedraagt 26,64 miljoen hectare. Dat is 800.000 hectare minder dan in 2014.

Ondanks de zeer goede oogst verwacht de Commissie dat de EU minder tarwe gaat exporteren dan dit seizoen. De export wordt nu enorm gestimuleerd door de goedkope euro. Op de wereldmarkt wordt tarwe afgerekend in dollars. De eurokoers daalde gisteren ten opzichte van de dollar naar het laagste niveau in 11 jaar. Dat maakt Europese tarwe goedkoop op de wereldmarkt.

De Commissie denkt dat de euro duurder wordt. Daarom verwacht de Commissie dat de export in het nieuwe seizoen met 12 procent daalt naar 28,2 miljoen ton. De Commissie licht dit niet verder toe in de prognose.

De grote voorraad gaat de prijzen drukken. In 2009/2010 had de EU ook veel tarwe op voorraad. In dat seizoen zakte de tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs in maart 2010 naar €115 per ton. Afgelopen maandag sloot het meicontract, momenteel het meest verhandelde tarwecontract in Parijs, op €187,25. De prijs is nu veel hoger dan in 2010 omdat de EU veel tarwe exporteert.

De Commissie verwacht dat de EU straks 68,4 miljoen ton gerst oogst. Dat is 1,1 miljoen ton meer dan dit seizoen. Ook de wintergerst in de EU heeft nauwelijks vorstschade opgelopen, motiveert de Commissie de prognose. De export komt op 9,0 miljoen ton. Dat is 500.000 ton minder dan dit seizoen. De gerstvoorraad in de EU stijgt het komende seizoen met 800.000 ton naar 10,4 miljoen ton, de grootste gerstvoorraad in vijf jaar. Het gerstareaal groeit met 124.000 hectare naar 12,2 miljoen hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.